Hlavní obsah

Velké banky v Emirátech ruší ruským firmám účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky ve Spojených arabských emirátech uzavřely účty Rusům a začaly blokovat některé transakce s ruskými společnostmi, uvedly v pondělí Vedomosti s odvoláním na tři ruské obchodníky v Emirátech a na představitele společnosti Dělovaja Rossija.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Jednodolarové bankovky Spojených států

Článek

Banky ve Spojených arabských emirátech nepřijímaly platby z Ruska a odmítaly posílat peníze do Ruska. Bez udání důvodu také ruší účty firmám, které vlastní Rusové. Zřejmě se obávají druhotných sankcí.

Podle zdroje Vedomostí začaly „čistky“ loni v září a pokračují: „Došlo k patrnému snížení počtu účtů osob s ruskými pasy ve velkých bankách“.

Zdroj popsal, kdy byl uzavřen účet jeho firmy: „Nakupujeme zboží z Číny. Jeho kód je uveden v sankcích (jde o zboží, u něhož je zakázán dovoz do Ruska z EU nebo USA), přičemž výrobek je čínský, nejsou v něm žádné evropské technologie. Banka uzavře účet na základě toho, že zboží je sankcionováno.“

Ruská vláda si je problému vědoma, ale podle není „kritický a je řešitelný“ například při použití místních zástupců, aby banky nebyly ohroženy, že porušily sankce.

Menší banky jsou k firmám a jednotlivcům z Ruska loajálnější, ale nechávají si za to platit. Klienti si museli dokoupit další služby nebo navýšit zůstatek na účtu.

V Číně už dvě státní banky začaly přehodnocovat svoji spolupráci s ruskými klienty a s podniky napojenými na ruský obranný průmysl. I turecké banky už začaly uzavírat účty ruských firem.

Čínské banky osekávají spolupráci s Rusy, píše Bloomberg. Je to citlivé, reaguje Kreml

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám