Hlavní obsah

Wagnerovci jsou u Bachmutu kvůli zásobám nerostů, tvrdí Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Jevgenij Prigožin, zakladatel nechvalně známého uskupení žoldnéřů Wagnerova skupina, prahne po zisku soli a sádrovce z dolů v okolí ukrajinského Bachmutu, píše Ukrajinska pravda s odvoláním na představitele Bílého domu. To je také důvod, proč wagnerovci tak urputně bojují o město.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Kouř stoupá z ostřelovaného Bachmutu.

Článek

Existují známky toho, že „posedlost“ Ruska a Prigožina Bachmutem je vedena finančními motivy, uvedl zdroj z Bílého domu.

Spojené státy již dříve obvinily ruské žoldnéře ze zneužívání přírodních zdrojů ve Středoafrické republice, Mali, Súdánu a dalších zemích s účelem pomoci Moskvě financovat válku na Ukrajině. Moskva to odmítla a označila to za „protiruskou zlost“.

Spojené státy loni v prosinci upozornily, že Moskva na wagnerovce v konfliktu na Ukrajině spoléhá stále více. Podle Bílého domu skupina převzala dodávku zbraní ze Severní Koreje, kterými podpořila ruské jednotky na Ukrajině.

Prigožin také propustil na svobodu první skupinu trestanců, kteří válčili půl roku na Ukrajině. Podle jeho slov dostali milost a mají čistý trestný rejstřík, informovala státní agentura RIA Novosti.

Rusové se připravují na obranu, žoldnéři budují Wagnerovu linii

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám