Hlavní obsah

V USA začne příští týden výcvik ukrajinských vojáků pro obsluhu systému Patriot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy začnou od příštího týdne s výcvikem 90 až 100 ukrajinských vojáků v souvislosti s obsluhou systémů protivzdušné obrany Patriot. Oznámil to Pentagon, který v úterý zároveň potvrdil dřívější informace amerických médií, podle kterých se bude několikaměsíční výcvik odehrávat na americkém území.

Foto: Reuters

Systém Patriot na základně NATO ve slovenské Sliači

Článek

Výcvikový program se uskuteční na vojenské základně ve Fort Sill ve státě Oklahoma, uvedl Pentagon. Na této základně Spojené státy cvičí k obsluze a údržbě tohoto pokročilého systému protivzdušné obrany své vlastní vojáky.

„Jakmile bude systém Patriot nasazen, posílí schopnosti protivzdušné obrany Ukrajiny a poskytne Ukrajincům další možnost obrany proti pokračujícím vzdušným úderům Ruska,“ uvedl mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Spojené státy Ukrajině poskytnou jednu baterii raket protivzdušné obrany Patriot, která zahrnuje energetický zdroj, počítače, řídící systém a až osm odpalovacích zařízení. K její obsluze je potřeba zhruba 90 vojáků, píše CNN.

Americký prezident Joe Biden v závěru loňského prosince v rámci návštěvy svého ukrajinského kolegy Volodymyra Zelenského ve Washingtonu slíbil Kyjevu balík pomoci, jehož součástí je právě i systém Patriot. Tehdy ale uvedl, že Spojené státy poskytnou ukrajinským silám potřebný výcvik ve třetí zemi.

Pentagon hledá, jak urychlit výcvik obsluh patriotů

Amerika

CNN připomíná, že Spojené státy už dříve vojáky z Ukrajiny na výcvik na svém území hostily, mimo jiné pro obsluhu bezpilotních letounů.

Laura Cooperová, která se v Pentagonu zaměřuje na záležitosti kolem Ruska a Ukrajiny, minulý týden uvedla, že výcvik Ukrajinců pro obsluhu systému Patriot začne v lednu a potrvá několik měsíců.

Ukrajina se od loňského 24. února brání invazi ruských sil, v posledních měsících čelí opakovaným ruským vzdušným úderům proti své energetické infrastruktuře. Finančně, humanitárně i vojensky ji podporují západní státy včetně Evropské unie, Británie či Spojených států.

Ačkoliv je Patriot obecně považován za jeden z nejmodernějších a nejúčinnějších systémů protivzdušné obrany, odborníci podle CNN upozorňují, že situaci na Ukrajině výrazně nezmění. Důvodem je mimo jiné omezený dosah i časová prodleva předtím, než systém budou moci nasadit.

Putin: Patrioty jsou zastaralé, Rusko na ně najde protilék

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám