Hlavní obsah

V Rusku vznikla nová polovojenská jednotka Storm Gladiator. Velí jí expolicista odsouzený za vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ruské federaci vznikla nová speciální jednotka vytvořená z vězňů naverbovaných do války proti Ukrajině. Nese název Storm Gladiator. Jedná se o privilegovaný polotajný prapor, který se skládá z několika stovek odsouzených s bojovými zkušenostmi, informovalo na svém webu ukrajinské Centrum národního odporu (CNS).

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci na frontové linii na Ukrajině (15. ledna 2024). Ilustrační foto

Článek

„Prapor je pojmenován Gladiátoři na počest bývalého generála 58. armády s volacím znakem Spartak,“ napsalo centrum.

Praporu podle něj velí bývalý policista odsouzený za brutální vraždu. „Do této jednotky jsou vybíráni lidé s vysokou úrovní fyzické přípravy, zkušenostmi ze služby v bezpečnostních sborech, ale i veteráni bojových operací,“ uvedl CNS s tím, že „gladiátory“ na cvičišti trénují zejména bývalí wagnerovci a kadyrovci ze speciální jednotky Achmat, která je součástí Ruské gardy.

CNS v této souvislosti připomnělo občanům Ukrajiny, že pokud by měli jakékoliv informace o nepříteli, mohou je okamžitě předat prostřednictvím určených anonymních postů.

Milost za účast ve válce dostal v Rusku i vrah ze sekty satanistů. Své oběti i pojídali

Evropa

Centrum národního ukrajinského odporu bylo vytvořeno na počátku ruské invaze Speciálními silami ukrajinské armády.

Vězně aktivně verbovala do svých řad žoldnéřská Wagnerova skupina. Novým žoldnéřům někdejší vůdce skupiny Jevgenij Prigožin sliboval, že po půl roce služby dostanou od hlavy státu milost. Později vyšlo najevo, že vězni byli tajným výnosem omilostněni ještě dříve, než je poslali do války.

Ruské úřady neuvádějí žádné údaje o tom, kolik odsouzenců bylo naverbováno do války a omilostněno, kolik trestanců přišlo ve válce o život a kolik z nich se vrátilo z války domů. Ale z různých končin Ruska přicházejí zprávy o tom, že bývalí trestanci po návratu z bojů páchají znovu zločiny, a to i ty nejtěžší.

Ubitá holčička, těla žen v hořícím domě. Wagnerovci se vrátili z fronty domů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám