Hlavní obsah

V Kupjansku se bojí nové okupace, začala evakuace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupjansk

Rusové na Ukrajině postupují ke Kupjansku, který byl osvobozen loni v září. Město v Charkovské oblasti ostřelují jejich dělostřelci a pálí na ně rakety ze systému S-300. V Kupjansku už byla nařízena evakuace ohrožených obyvatel. Místní se začínají obávat návratu okupantů, plyne z reportáže listu The Guardian.

Foto: Novinky.cz s Mapy.cz

Fronta v okolí Kupjansku

Článek

Měsíce po osvobození tu nepanoval klid, ale situace se výrazně zhoršila v posledních dvou týdnech února, kdy se Rusům podařilo postoupit k městu. Na Kupjansk dopadají dělostřelecké granáty a rakety systému S-300. Ve čtvrtek byla nařízena evakuace ohrožených obyvatel.

„Nevím, o co se Rusové pokoušejí, ale my zůstaneme na své půdě a udržíme naše pozice,“ řekl starosta Andrij Besedin.

Události podle něj nabírají na dynamice. „Ostřelování zesiluje a přibývá obětí, tak jsme se zaměřili na evakuaci dětí a invalidů. Doufali jsme, že po podzimu hrozba zmizí a mohli bychom začít s opravami jako v dalších osvobozených městech, ale Kupjansk je pořád v dostřelu artilerie a gradů,“ poznamenal. Chce proto s těmito plány počkat, až bude fronta zase dál od města.

„V posledních dvou týdnech je mnohem hlasitější,“ řekla Guardianu k sílící palbě 45letá zdravotní sestra Iryna Viktorivna, která rozdávala lidem jídlo. „Někdy se otřásá celý dům. Lidé se bojí. Někteří se nedávno kvůli situaci evakuovali,“ dodala.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Pouliční prodavačka v Kupjansku

Kousek od fronty na jídlo 55letá Svitlana Talalajenková nakládala spolu s 22letou dcerou Violettou svého psa a věci do evakuační dodávky. Odjížděla do Charkova. Řekla, že zůstávala v Kupjansku po celou dobu okupace i v době bojů za jeho osvobození, ale současná situace je na ni už příliš těžká. „Před současnou eskalací to (ostřelování) bylo více náhodné. Dálo se to mimo město. Nyní je to ve městě a v našem sousedství. Myslím, že pokud se zase vrátí, budou s námi zacházet hůře než předtím,“ popsala své obavy.

Obráncům Bachmutu pomáhá počasí, situace je ale kritická

Válka na Ukrajině

Její sousedka Natalija Rjabuchinová souhlasila, že bude dohlížet na dům. Ve městě přibývá případů rabování. „Hodně mých přátel odešlo, ale já chci zůstat. Pracovala jsem dvacet let na svém domě. Odejdu, až nebude stát,“ řekla.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Obyvatelé Kupjansku ve frontě na mléko

I přes sílící nejistotu se z města stále nevytratily stopy běžného života. Lidé čekají ve frontě u bankomatu, chodí nakupovat nebo jsou vidět, jak čekají na stanicích autobusu. Z modrého školního autobusu vykládají učebnice v ukrajinštině.

Vitalij prodává na ulici sušené ryby a pivo. Stanoviště má 300 metrů od místa, kde před hodinou dopadl granát. „Bylo to, jako by země poskočila. Bylo to děsivé,“ líčil. Svůj stánek však neopustil: „Co jiného bych tu dělal?“

Vzdor tomu všemu Iryna Viktorivna říká, že je optimistka: „Nevěřím, že se vrátí. Ne, ne, ne. Budeme je hnát zpátky až na Sachalin.“

Kupjansk je jedním z pěti směrů, jímž nyní postupují Rusové. Dalšími jsou Bachmut, Lyman, Avdijivka a Šachťarsk.

Je jim jedno, že umírají. Rusů je víc, než máme munice, hlásí obránci Bachmutu

Válka na Ukrajině
Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci míjí v Kupjansku budovy zničené při ruském ostřelování

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Muž u domu v Kupjansku zničeného při ostřelování

Reklama

Výběr článků

Načítám