Hlavní obsah

V Hluboké nad Vltavou se zabydluje 62 ukrajinských uprchlíků

Hluboká nad Vltavou

Od okamžiku, kdy Rusko zahájilo rozsáhlý útok na Ukrajinu, ze země prchají tisíce lidí. Zatímco muži ve věku od 18 do 60 let po dobu válečného stavu vycestovat nesmějí, za bezpečím do okolních států utíká mnoho žen a dětí. Město Hluboká nad Vltavou nabídlo útočiště 62 z nich.

V Hluboké nad Vltavou se přechodně zabydluje 62 ukrajinských žen a dětí Video: Novinky

 
Článek

Hluboká nad Vltavou je partnerským městem ukrajinského města Koločava, nacházejícího se v Zakarpatské oblasti, asi 180 kilometrů od ukrajinsko-slovenských hranic.

„Na Podkarpatskou Rus do Koločavy jezdíme 15 let, v roce 2018 při výročí 100 let od založení Československa jsme symbolicky uzavřeli partnerské vztahy. Když začala válka, samozřejmě jsme tam volali, zda nepotřebují pomoc,“ uvádí starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Starosta Koločavy s ním původně mluvil o 30 lidech, kteří by ubytování potřebovali. Postupně se toto číslo vyšplhalo až ke stovce. Do Hluboké tak po třicetihodinové namáhavé cestě v neděli odpoledne dorazilo 62 ukrajinských žen a dětí. Ostatní našli útočiště v jiných městech u příbuzných a známých.

Jako přístřeší Hluboká ukrajinským rodinám přechodně nabídla místní hotely. Odtamtud postupně poputují do dlouhodobějších ubytování.

Uprchlíci z Ukrajiny dostanou od českých operátorů tisíce SIM karet

Mobil

Vedení města Hluboká vyzvalo své obyvatele ke spolupráci. Pokud ukrajinským rodinám poskytnou ubytování, základní výdaje uhradí město. Podle starosty už se nabídlo velké množství lidí ochotných otevřít své domovy.

Pomoc je k dispozici po celých jižních Čechách. Například společnost Správa domů v Českých Budějovicích dává k dispozici 15 bytů různých velikostí.

Jednou z žen, které do Hluboké v neděli přijely, je šestadvacetiletá Lina. Spolu s ní dorazili také dvouletý syn, Linina matka a tchyně. Lina se do Čech vydala po společné dohodě s manželem, který se momentálně v jejich rodném městě podílí na budování zákopů.

Lékaři zdarma ošetří ženy a děti z Ukrajiny

Domácí

„Jenom na hraničním přechodu jsme strávili asi 16 hodin a byla tam strašná zima. Jsme vděční všem dobrovolníkům, kteří vybudovali centra, kde jsme se mohli ohřát. Jinak bychom se museli obrátit nazpět, nešlo to,“ vypráví Lina.

Situace ji velmi vyčerpává hlavně po psychické stránce. „Cítím se teď asi jako každý, kdo musel odejít a nechal tam někoho blízkého. Můj manžel je pro mě ten nejdůležitější, ale musel zůstat. Jsme v šoku. Všechno se to stalo velmi rychle,“ popisuje Lina.

„Věříme v dobrou budoucnost. Právě teď ale nejsem schopná odhadnout, jak dlouho tahle situace může trvat. Možná týden, dva, měsíc, není to jasné,” říká další z Ukrajinek Marijana.

Chtěla jsem věřit, že je to noční můra. V mé čtvrti byly tanky, říká Ukrajinka

Válka na Ukrajině

Olesava jako jediná z žen mluví česky. Uprchla spolu s jedenáctiletou dcerou a čtrnáctiletým synem. „Na hranicích se o nás krásně postarali. Pomohli nám se zavazadly. Domluva mezi starosty našich měst byla úžasná,” uvádí.

Pro ukrajinské děti škola v Hluboké nad Vltavou vyčlenila jednu třídu. Pro nejmenší děti Hluboká provozuje mateřské centrum, které nyní dětem z Ukrajiny poslouží jako školka.

„Už se mi ozývali místní provozovatelé restaurací, že ukrajinským rodinám nabídnou stravu zdarma,“ říká Tomáš Jirsa.

Do Bohumína dorazilo prvních třináct uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Rodiny doufají, že se co nejdříve budou moci vrátit do rodné země. „Jestli bude vše opět normální, chtěli bychom se vrátit na Ukrajinu. Ale opravdu nevíme, jestli a kdy se to stane. Věříme v to nejlepší,“ svěřuje se Lina.

Reklama

Výběr článků

Načítám