Hlavní obsah

V Bělorusku cvičí ruští dělostřelci, jsou zasmušilí a často nemocní

Minsk

Ve vojenském prostoru u okresního města Osipoviči (Asipovičy) běloruští instruktoři cvičí do války proti Ukrajině ruské vojáky, nedávno odvedené do armády. Místní se jim vyhýbají. Tvrdí také, že ruští vojáci se v jejich městě objevují pravidelně od loňské zimy, kdy se ve vojenském prostoru, vzdáleném asi deset kilometrů, konaly manévry. Týden před ruskou invazí na Ukrajinu navštívil vojáky Alexandr Lukašenko, píše běloruský server Naša Niva.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr, ČTK/AP

Tanky během bělorusko-ruského cvičení

Článek

V posledních měsících se na polygonu podrobovali vojenskému výcviku zmobilizovaní Rusové. Některé přivezli zdaleka, dokonce z krajů ležících za Uralem. Na sociálních sítích se objevil příspěvek dvaačtyřicetiletého Olega Tomingase, dobrovolníka z Isilkulu z Omské oblasti na Sibiři, že je na cestě do Osipovičů a odtud na Ukrajinu. Doufá, že se z války vrátí se „svou druhou polovičkou“. Když mu zpravodaj serveru navrhl popovídat si, zablokoval mu číslo.

Ruské vojáky ubytovali v kasárnách běloruské 336. raketové a 51. dělostřelecké brigády. Část Rusů musí žít ve stanech přímo na polygonu, odkud je podle místních ustavičně slyšet výstřely.

Místní tvrdí, že přes vesnici, která je na cestě do vojenského prostoru, ustavičně jezdí vojenská vozidla. „Tanky a další těžkou techniku dovezli na nádraží, odkud na cvičiště dojela po svých. V lesní cestě jsou teď vyjety hluboké koleje. Naši tam nechodí. Říkají, že v lese stály stany a okolo byly ozbrojené hlídky,“ vypráví obyvatel z vsi, ležící u vojenského prostoru.

Kvůli špatnému ubytování jsou Rusové často nemocní. V okresní nemocnici jim vyhradili několik pokojů. Nejčastěji je trápí respirační onemocnění a z toho plynoucí komplikace. „Nesmíme poskytovat žádné informace. Obraťte se na ministerstvo,“ říkají v nemocnici.

Přes tisíc ruských vojáků

Ve městě si myslí, že Rusů je tu víc než tisícovka. Kolik přesně jich je, se neví. Ve státních médiích se žádná informace na toto téma neobjevila. O dislokaci ruských vojáků se raději vůbec nezmiňují.

Ruští vojáci jsou podle místních různého věku, od mladých chlapců po muže středního věku. Na vycházku je pouštějí jen vzácně. „Mnozí se tváří zasmušile, jako by do Běloruska nepřicestovali ze své vůle. Město si prohlížejí se zájmem. Místní se jim vyhýbají. Na otázky odpovídají, ale do rozhovoru se nezapojí. Neslyšel jsem o žádných konfliktech. Osipoviči vždy bylo vojenským městem, a tak se lidé uniformám nediví,“ uvedl jeden z místních obyvatel.

Prodavačka si všimla, že jí díky Rusům stouply tržby. Vojáci si kupují sladkosti, salám a pivo. „Stává se, že si vezmou vodku. Chovají se jinak než naši. Jsou ostřejší a trošku divocí. Šokuje je výběr zboží v obchodě, mají rádi náš chleba. Když odcházejí, tváří se obvykle provinile,“ vykládá.

Město dělostřelců

Na polygon u Osipovičů ale Rusové přijížděli dlouho před tím, než obě země oznámily vytvoření společného uskupení vojsk. Na cvičišti běloruští instruktoři cvičí dělostřelce; státní média označují město za metropoli dělostřelců.

Oficiálně první transporty s ruskými vojáky pro regionální uskupení vojsk začaly přijíždět v polovině října. Vojáků mělo být „přes 9000“ a uskupení mělo sloužit k obraně společného soustátí. Během pobytu ruských vojsk v Bělorusku byly v rámci různých cvičení opakovaně zaznamenány přesuny vojenské techniky k hranicím s Ukrajinou a zase zpět do posádek.

Chováním Ukrajiny jsem příjemně překvapen, sdělil Lukašenko Lavrovovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám