Hlavní obsah

Rusko už zase potřebuje trest smrti, vyzval poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský zákonodárce a předseda strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov napsal předsedovi Ústavního soudu Ruské federace Valeriji Zorkinovi, aby zvážil zrušení moratoria na trest smrti v Rusku. Informovala o tom agentura TASS s tím, že má kopii dopisu k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Mironov

Článek

„Žádám vás, abyste zvážili možnost přehodnocení stanoviska Ústavního soudu Ruské federace ohledně možnosti ukládat a vykonávat trest smrti soudy,“ cituje z dopisu TASS.

Potřeba návratu k trestu smrti je podle Mironova dána „změněnou geopolitickou situací, nepřátelskými akcemi kolektivního Západu proti Rusku a také prováděním teroristických útoků a zabíjením civilistů na jeho území“.

Připomněl, že zavedení moratoria na trest smrti bylo jednou z podmínek pro přijetí Ruska do Rady Evropy (RE), jejímž členem se stalo v roce 1996. Tehdy podepsalo protokol k Úmluvě o ochraně lidských práv o zrušení trestu smrti v době míru. Mironov však tvrdí, že protokol nebyl nikdy ratifikován, v roce 2022 navíc Rusko z Rady Evropy vystoupilo.

Kapitán Putinovy ochranné služby popsal, jak se mu podařilo utéct. Hajzle, psali mu kolegové

Zahraniční

„Dřívější povinnosti a záruky jejich plnění, včetně těch, které se týkají moratoria na trest smrti, tedy ztratily svůj smysl. A nejenže nemají podstatný politický a právní význam, ale ohrožují také bezpečnost a integritu Ruska,“ uzavřel Mironov.

Rusko se k úplnému zrušení trestu smrti nikdy neodhodlalo, pouze na jeho vykonávání vyhlásilo moratorium. Někteří ruští politici zrušení trestu smrti dokonce označovali za nejobtížněji splnitelný požadavek Rady Evropy. Odvolávali se zejména na průzkumy veřejného mínění.

Rusko formálně vystoupilo z Rady Evropy loni v březnu, tento krok udělalo ve snaze zabránit tomu, aby bylo samo z RE vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu.

Moskvě tak nic nebrání v tom, aby trest smrti zavedlo.

Za vlastizradu výstřel do týlu. Lukašenko podepsal nový zákon o trestu smrti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám