Hlavní obsah

Útok Ruska na Švédsko nelze vyloučit, uvádí zpráva švédského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský vojenský útok proti Švédsku nelze vyloučit, ukazuje zpráva obranného výboru švédského parlamentu, která má být zveřejněna v pondělí. Ruské pozemní síly jsou vázány na Ukrajině, podle zprávy ale nelze vyloučit jiné typy vojenských útoků proti Švédsku. S odvoláním na zdroje, které na zprávě pracovaly, to v neděli uvedla švédská veřejnoprávní televize SVT.

Foto: Profimedia.cz

Budova švédského parlamentu ve Stockholmu. Ilustrační foto

Článek

Švédsko se snaží posílit svoji obranu a loni, po ruské invazi na Ukrajinu, požádalo o vstup do NATO. Členství země ale ještě neratifikovaly Turecko a Maďarsko.

Rusko podle zprávy snížilo práh pro použití vojenské síly a vykazuje vysokou ochotu k politickým a vojenským rizikům. Je také stále schopno provádět operace s použitím vzdušných či námořních sil, zbraní dlouhého doletu nebo jaderných zbraní proti Švédsku.

Podle SVT zpráva nastínila novou obrannou doktrínu Švédska, která je založena na členství v NATO. Předchozí doktrína se opírala o spolupráci s ostatními severskými státy a Evropskou unií.

Stejně jako většina západních států i Švédsko po skončení studené války snížilo výdaje na obranu. Znovu je však zvýšilo a v roce 2026 má splnit hranici stanovenou Severoatlantickou aliancí, tedy aby výdaje na obranu činily dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedla agentura Reuters.

Tahle válka skončí smrtí západního globalismu, říká Lavrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám