Hlavní obsah

USA zřejmě dodaly Ukrajincům munici s wolframovým deštěm smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američané Ukrajincům zřejmě dodali munici pro již dříve poskytnuté raketové systém HIMARS, píše polský deník Gazeta Wyborcza. Jedná se o rakety M30A1, tedy relativně nový typ zbraně, který nad cílem rozprskne wolframové kuličky. Ty pak fungují jako miniaturní střepiny. Jedná se o zbraň určenou k ničení živé síly, tedy hromadnému zabíjení vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Raketové systémy HIMARS. Ukrajinci jich dostali 16.

Článek

„Po explozi rakety zasáhnou okolí tisíce wolframových kuliček. V okruhu sta metrů nic nepřežije,“ popsal účinek raket M30A1 polský deník, jenž na dodávku upozornil. Své tvrzení opírá list o záběry z bojiště, které kolují po Twitteru.

Rakety M30A1 přepravují méně trhavin, ale bojová hlavice obsahuje skoro 200 tisíc kuliček ze slitin velice tvrdého wolframu, které výbuch rozmetá do okruhu sta metrů. Kuličky vytvoří „déšť smrti“, konstatoval polský list.

Na základě připomínek čtenářů upřesňujeme, že rakety nového typu nejsou obdobou kazetových bomb (anglicky cluster bomb), ale kazetové munice. Zatímco kazetová bomba obsahuje další výbušné součásti (doplňkovou munici), jiné typy kazetové munice mohou obsahovat i nevýbušný materiál jako právě wolframové kuličky.

Kazetová munice je pro svůj smrtící potenciál a krutý princip plošného hubení protivníků považována za kontroverzní. Více než stovka zemí včetně Česka se v úmluvě z roku 2008 zavázala nepoužívat kazetové bomby, nikoliv kazetovou munici obecně, jak jsem uvedli prvně. Spojené státy, Ukrajina ani Rusko se však mezi signatáře dohody z Dublinu neřadí.

Anketa

Považujete užití kazetové munice na bojišti za neetické?
Ano
61,7 %
Ne
38,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30030 čtenářů.

Pohroma pro pěchotu

Rakety tohoto typu jsou pohromou pro pěchotu. Když vybuchnou nad zákopy, padající rozžhavené kuličky zabíjejí vojáky, kteří se tam pokoušejí krýt. Proniknou nákladními vozy i obrněnými transportéry.

Dodávky zvláštní protipěchotní munice můžou být podle polského listu reakcí na opevňování a zakopávání ruských jednotek na východě a jihu země, kde čelí ukrajinským jednotkám osvobozujícím svou zemi. Ruští okupanti podle dostupných informací připravují obranný val, který chtějí udržet. Kazetová munice by mohla takovou linii pomoci „vyčistit“ od vojáků.

Na Ukrajině je momentálně nasazeno 16 raketometů HIMARS dodaných Spojenými státy. Rakety M30A1 s wolframovými kuličkami je ale možné odpalovat i z desítky samohybných raketometů M-270 MLRS dodaných Němci a Brity.

Nizozemsko dodá Ukrajině po ruských náletech protivzdušnou obranu za 15 milionů eur

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám