Hlavní obsah

USA v podstatě přiznaly páchání válečných zločinů, zlobí se Moskva kvůli kazetové munici pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutím poskytnout Kyjevu kazetovou munici se Spojené státy v podstatě přiznaly ke spáchání válečných zločinů na Ukrajině, tvrdí Moskva. Její postoj podle agentury TASS tlumočilo v prohlášení ruské velvyslanectví v USA. Washington o dodávkách kazetové munice napadené zemi informoval minulý týden.

Foto: Profimedia.cz

Kazetová munice, ilustrační foto

Článek

V ruském prohlášení se uvádí, že země vzala na vědomí vyjádření bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho o dodávkách kazetové munice. Kirby podle ruského velvyslanectví otevřeně prohlásil, že americká kazetová munice bude zabíjet civilisty, čímž de facto přiznal páchání válečných zločinů Spojenými státy v ukrajinském konfliktu.

„Jsme si vědomi obav z civilních obětí a z toho, že nevybuchlou munici mohou zvednout civilisté nebo děti a zranit se. A budeme se soustředit na odminování Ukrajiny, jakmile to válečné podmínky dovolí, ale kazetová munice je na bojišti užitečná,“ uvedl Kirby.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu dodal, že Rusko kazetovou munici používá také, ale v „agresivní válce proti jiné zemi a nevybíravě zabíjí civilisty“, zatímco Ukrajinci ji budou používat k obraně vlastního území a zasahovat s ní ruské pozice.

V Rusku ne, ve městech ne. Ukrajina stanovila pět zásad použití smrtící kazetové munice

Zahraniční

„A myslím, že se všichni shodneme na tom, že více civilistů zabily a zabijí ruské síly, než kolik jich zemře při útoku ukrajinských sil kazetovou municí na ruské pozice na ukrajinském území,“ doplnil Kirby.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu, a proto se více než 120 zemí včetně České republiky v Úmluvě o kazetové munici zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat.

Dohodu nicméně nepodepsaly například USA, ale ani Rusko a Ukrajina, které obě podle mezinárodních pozorovatelů tento typ munice v nynější válce použily.

Kazetová munice určená pro Ukrajinu může selhávat ve více než 14 procentech a ohrožovat civilisty, varuje The New York Times

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám