Hlavní obsah

USA sledovaly generálního tajemníka OSN, nadržoval Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy měly pocit, že generální tajemník OSN António Guterres šel při dojednávání dohody o vývozu ukrajinského obilí moc na ruku Rusům. Plyne to z uniklých dokumentů Pentagonu, jež současně ukazují, že USA generálního tajemníka OSN sledovaly. Některé dokumenty popisují Guterresovu komunikaci s jeho tajemníkem a africkými vůdci.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres

Článek

„Guterres zdůrazňoval své úsilí zvýšit schopnost vývozu z Ruska, i když by to zahrnovalo společnosti nebo jednotlivce na sankčním seznamu,“ stojí v uniklém dokumentu o dojednávání dohody o vývozu zrna z Ukrajiny, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Podle zprávy Guterresovy aktivity při jednáních o prodloužení dohody o vývozu zrna „podkopávaly širší úsilí učinit Moskvu odpovědnou za její akce na Ukrajině“.

K uniklé informaci se pro stanici BBC vyjádřil nejmenovaný vysoký představitel OSN, který připustil, že Guterres byl na Moskvu mírný, byl ale podle něj „veden potřebou zmírnit dopad války na ty nejchudší na světě“.

Představitel to vysvětlil slovy: „To znamená udělat, co můžeme, aby se snížily ceny potravin a zajistilo se, že hnojiva dostanou země, které je potřebují nejvíce.“ Představitelé OSN ale zdůraznili, že Guterres dal jasně najevo odsuzující postoj k válce, proto se jim nelíbí americká interpretace snah generálního tajemníka Spojených národů.

Rusko si opakovaně stěžuje, že jeho vývoz obilí a umělých hnojiv je výrazně omezen sankcemi. Tyto dvě komodity sice sankcím nepodléhají, ale Rusko si stěžuje, že má problémy při přijímání plateb, zajištění dopravy a pojištění.

Dohoda o vývozu ukrajinského obilí byla opakovaně prodloužena, naposled ovšem jen o 60 dní místo 120, a vyprší 18. května. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov si stěžoval, že není dobrá, protože Rusko dál čelí překážkám: „Žádná dohoda nemůže stát na jedné noze, musí stát na dvou. Výhled (na prodloužení) proto není dobrý.“

Sledování generálního tajemníka

Další dokumenty potvrzují, jak moc byl Guterres sledován. Jeden dokument se věnuje komunikaci generálního tajemníka OSN s jeho zástupkyní Aminou Mohammedovou. V něm je napsáno, jak byl Gutteres zděšen z rozhovoru s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, že Evropa bude vyrábět více zbraní a munice pro Ukrajinu.

Mohammedová také uváděla, že nevěří keňskému prezidentovi Williamu Rutovi a označila ho za krutého.

BBC podotýká, že je dobře známo, že USA patří mezi země, které běžně sledují vedení OSN, upozorňuje ale, že když vyjdou najevo výsledky, je to trapné.

Rusko má sklady přeplněné obilím. Je to katastrofa, zoufají si místní zemědělci

Ekonomika

Obilnou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou se podařilo prodloužit

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám