Hlavní obsah

Kyjev stíhačky F-16 letos nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zřejmé, že Ukrajina do konce tohoto roku americké stíhací letouny F-16 nezíská a nebude se jimi moci bránit proti ruské agresi. Uvedl to mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

Stíhačka F-16 ve Fighter Wing Skrydstrup poblíž města Vojens v Dánsku

Článek

„Bohužel je již nyní zřejmé, že během letošního podzimu a zimy nebudeme schopni bránit Ukrajinu letouny F-16,“ prohlásil Ihnat v jednotném ukrajinském televizním zpravodajství, z nějž cituje Ukrajinska pravda.

„Vkládali jsme do tohoto letounu velké naděje. Že se stane součástí protivzdušné obrany a bude nás schopen ochránit před ruským raketovým a dronovým terorismem,“ řekl Ihnat.

Prohlásil nicméně, že „ať je to jakkoli“, otázka výcviku ukrajinských pilotů a personálu „se pohnula“ kupředu. „Naši piloti se přece jen budou cvičit v zemích letecké koalice (disponujících F-16),“ uvedl. Zdůraznil, že Ukrajina musí i nadále posilovat protivzdušnou obranu.

List The Washington Post dříve psal, že Ukrajina patrně zůstane bez pilotů F-16 ještě nejméně rok.

Výcvik Ukrajinců by měl dle dohody z Vilniusu probíhat v Dánsku a Rumunsku za podpory dalších zemí včetně Spojených států.

Zelenskyj si na simulátoru z Česka vyzkoušel pilotovat letoun F-16

Evropa

Reklama

Související témata:
Jurij Ihnat

Výběr článků

Načítám