Hlavní obsah

USA pošlou Ukrajině další zbraně, včetně systémů protivzdušné obrany

Washington

Spojené státy pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc, která podle bezpečnostního poradce Bílého domu zahrne i systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan

Článek

Poradce Jake Sullivan řekl, že pomoc obsáhne rovněž obranný komplet Avenger se střelami Stinger.

Další balík americké pomoci bude významným příspěvkem k protivzdušné obraně, řekl poradce pro národní bezpečnost. Součástí budou rakety pro obranné systémy Hawk, jež fungují na principu země-vzduch. Zprávy o možném rozšíření americké pomoci o tento typ zbraní se objevily už v říjnu.

USA zvažují dodat na Ukrajinu starší protiletadlové střely Hawk

Válka na Ukrajině

Spojené státy od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyčlenily na zbraně a další vybavení pro Kyjev téměř 18 miliard dolarů (přes 442 miliard korun), uvedla na konci října agentura AP.

K situaci na Ukrajině Sullivan řekl, že Spojené státy zaznamenaly známky toho, že ruská armáda plánuje stažení z Chersonu. Stažení ruských sil z částí Ukrajiny ale podle Sullivana neznamená konec války. Washington podle něj na Ukrajinu netlačí, aby vyjednávala s Ruskem.

Rusko dnes oznámilo, že zahájilo stahování svých vojáků z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Ukrajinská armáda nedokázala zatím potvrdit, zda se Rusové z Chersonu skutečně stahují.

Do Kyjeva dorazily protiletecké systémy NASAMS a Aspide

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám