Hlavní obsah

USA dodají Ukrajině munici do patriotů i raketometů HIMARS

Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Ve středu to oznámil Bílý dům. Hodnota dodávky není známa.

Foto: Raytheon Technologies

Protiraketový systém Patriot

Článek

„Spojené státy budou pokračovat v podpoře Ukrajiny, budou pomáhat dodávkami věcí, které Ukrajinci potřebují, aby se mohli lépe bránit,“ řekl mluvčí Bílého domu pro národněbezpečnostní otázky John Kirby.

Nový balík vojenské pomoci přitom spojil s častými leteckými údery ruských sil proti ukrajinským městům, které devastují civilní infrastrukturu.

„Součástí nejnovější podpory je munice do systémů Patriot, které Ukrajina dost efektivně nasazuje,“ řekl Kirby. Také zmínil systémy protivzdušné obrany Avenger, protiletecké střely Stinger, munici do raketometů HIMARS či dělostřelecké projektily.

Patriot je americký taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Ruský vzdušný útok v polovině května jeden stroj dodaný na Ukrajinu poškodil, podařilo se ho ale opravit na místě, sdělil Pentagon.

Dodávka munice je 39. balíkem pomoci sestavený vládou na základě pravomoci čerpat z finanční zásoby vyčleněné na podporu ukrajinské armády americkým Kongresem.

Washington od loňské invaze ruských vojsk na Ukrajině poskytl napadené zemi vojenskou pomoc za zhruba 40 miliard dolarů (skoro 900 miliard Kč).

Moskva vydala zatykač na amerického senátora kvůli výroku o„zabíjení Rusů“. Ten byl ale sestříhaný

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám