Hlavní obsah

Ukrajinští zajatci na palubě zříceného Il-76 s jistotou nebyli, oznámil Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dopravním letadle Il-76, které se minulý měsíc zřítilo poblíž hranic s Ukrajinou, s jistotou nebyli žádní ukrajinští váleční zajatci, řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov zpravodajskému webu Babel. Jde dosud zřejmě o nejkategoričtější prohlášení Kyjeva, který až doteď opakoval, že chybí důkazy pro to, kdo byl na palubě. Moskva tvrdí, že ukrajinské síly sestřelily letoun s 65 ukrajinskými válečnými zajatci. Jejich totožnost prý potvrdily genetické testy.

Foto: Profimedia.cz

Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské bezpečnostní rady

Článek

„Můžu vám s jistotou říct, že tam nebyli žádní ukrajinští zajatci,“ řekl Danilov ukrajinskému webu Babel. Ruský vyšetřovací výbor minulý týden uvedl, že genetické testy téměř 700 částí těl získaných z trosek letadla „jednoznačně“ potvrdily totožnost 65 ukrajinských vojáků, kteří prý měli být 24. ledna vyměněni, než je ukrajinské síly sestřelily.

„Kdyby to tak bylo, věřte mi… ukázali by to všechno,“ zpochybnil v rozhovoru ruské tvrzení Danilov. „(Rusko) nemá co ukázat, protože kdyby se to skutečně stalo, byl by to úplně jiný obrázek,“ podotkl s tím, že v takovém případě by důkazy byly široce sdíleny v ruské státní televizi a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v OSN.

Moskva tvrdí, že Kyjev k sestřelení letadla použil americký raketový systém Patriot. Kyjev svou zodpovědnost za pád letadla nepotvrdil ani nepopřel, ale připustil, že 24. ledna neproběhla původně plánovaná výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem. Podle ruského tvrzení mělo být kromě ukrajinských zajatců na palubě Il-76 ještě devět Rusů z řad posádky a vojenské policie.

Byli v letadle zajatci? Tak vydejte těla, žádá Kyjev. Kreml dělá mrtvého brouka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám