Hlavní obsah

Ukrajinský spor o Andrijivku. Maljarová hlásila osvobození, vojáci jí vynadali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrijivka

Nevoli bojujících ukrajinských vojáků vyvolala náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová, když ve čtvrtek ohlásila osvobození obce Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země. Brigáda působící v oblasti to označila za chybné a předčasné a političce vyčetla, že svým prohlášením ohrožuje životy bojovníků v poli.

Foto: Profimedia.cz

Andrijivka na archivním fotu z letošního ledna

Článek

„Nejvíce bojů probíhá u osad Andrijivka, Kurdyumivka a Kliščijivka. A jsou tu i dobré zprávy. Andrijivka je naše,“ napsala nejprve na Telegramu Maljarová s tím, že Ukrajina v okolí „upevňuje své pozice“.

Maljarová uvedla, že ukrajinská armáda dále postupuje na bachmutské frontě. „Na jižním křídle postupujeme vpřed,“ uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany. „Na severním křídle se nepřítel snaží získat zpět ztracené pozice,“ dodala.

Nebezpečná prohlášení

Krátce poté však přišla podrážděná reakce 3. samostatné útočné brigády, která se v oblasti nachází. „Podobná oznámení jsou škodlivá, představují nebezpečí pro život vojáků a škodí provedení bojových úkolů,“ napsali zástupci brigády na Telegramu. Tvrdé boje v oblasti Kliščijivky a Andrijivky podle nich pokračují.

Na účtu DeepState UA na sociální síti X, který o situaci na bojišti referuje, se ve čtvrtek objevilo tvrzení, že v Andrijivce „probíhá úklid“ a o úplné kontrole nad obcí je ještě brzy hovořit. 3. samostatná útočná brigáda ale prý do vesnice již vstoupila a Andrijivka se tak ocitla v takzvané šedé zóně.

„Doporučujeme počkat na zprávy od 3. útočné brigády a nechat chlapy dělat jejich práci. Spěch za jeden nebo dva dny rozhodně nezachrání život ani jednomu pěšákovi. Podle jednoho z bojovníků má 3. brigáda dostatečně vyvinutou mediální složku, aby mohla nezávisle oznámit obsazení místa,“ napsal jeden z účtů na Twitteru.

Postup u Bachmutu

Jak poznamenal list Ukrajinska Pravda, Maljarová už v pondělí informovala o tom, že ukrajinské ozbrojené síly dosáhly určitých úspěchů u Kliščijivky a Andrijivky na bachmutské frontě. V minulém týdnu se navíc ukrajinské armádě podařilo na této frontě osvobodit zhruba dva kilometry čtvereční.

Jak navíc poukázal deník The Kyiv Independent, od začátku ukrajinské protiofenzivy, která trvá zhruba tři měsíce, se jenom v Bachmutské oblasti podařilo Ukrajině osvobodit více než 50 čtverečních kilometrů území.

Ukrajincům zbývá na ofenzivu už jen něco přes měsíc, varuje americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám