Hlavní obsah

Ukrajinský postup se zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci pokračovali ve čtvrtek v protiofenzivě ve třech sektorech, potvrdil Institut pro studium války (ISW). Zmínil, že se Ukrajincům podařilo dosáhnout územních zisků, osvobodili Staromajorske a ovládli část Kliščijivky u Bachmutu, ale už nepokračují tak důrazně v útoku mechanizovaných sborů jižně od Orichivu. Američtí představitelé si tak už nejsou jisti, zda jde o hlavní útok.

Ukrajinci dobyli vesnici Staromajorske na jihovýchodě zeměVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco ve středu americká média citovala představitele Pentagonu, že jde o hlavní ukrajinskou ofenzivu, ve čtvrtek už list The Washington Post citoval nejmenovaného amerického představitele, podle kterého současné protiútoky mají vytvořit prostor pro pozdější protiofenzivu, ale že americké vedení se nedomnívá, že už jde o hlavní útok.

„Vidíme známky přípravných kroků, aby do boje vstoupily další síly v oblasti Záporoží. Není ale jasné, jaký může být účel těchto kroků,“ uvedl zdroj listu. „Nepanuje jistota, že jde o velký postup,“ dodal.

Britský ministerský úředník pro ozbrojené síly James Heappey uvedl, že ukrajinské síly jsou „adekvátně opatrné“ a že akce splnila očekávání.

Rychleji to nejde. Ukrajinský generál Syrskyj popsal obtíže protiofenzivy

Evropa

Podle Rusů je protiofenziva neúspěšná

Rusko se snaží vykreslovat ukrajinskou protiofenzivu jako neúspěšnou. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že v posledních dnech Rusové zničili 39 z padesáti obrněných vozidel nasazených v Záporoží a 26 tanků. Ukrajinci podle něj ztratili přes 200 vojáků.

Ukrajinský představitel přiznal listu The Washington Post, že Ukrajinci utrpěli ztráty, ale popřel, že by ruská dělostřelba zahnala ukrajinské jednotky zpět do výchozích pozic.

„Ukrajinská protiofenziva se rozvíjí mimořádně pomalu,“ uvedl zpravodaj agentury RIA Novosti Alexandr Koc. „V klíčových oblastech se (Ukrajincům) nepodařilo dosáhnout ani první obranné linie,“ tvrdí.

„Prioritou je sektor fronty v Záporoží. Tam už sedm týdnů tlačí na tři bolavá místa. Zatím bez úspěchu,“ pokračoval Koc a zmínil, že u Kachovské přehrady se stále bojuje o Pjatychatky a vedou se boje jižně do Orichivu.

Ukrajinci postupují

Geolokované záběry ze středy ukazují, že Ukrajinci postoupili ve vesnici Robotyne vzdálené 10 km jižně od Orichivu, kudy vede cesta na Tokmak a Melitopol. Náčelník oddělení plánování na hlavním velitelství ukrajinské Národní gardy Mykola Uršakivyč uvedl, že Ukrajinci ve směru na Melitopol dosáhli taktického vítězství.

I ruské zdroje ale uvádějí, že po prvním útoku, kdy bylo nasazeno velké množství obrněné techniky, které umožnilo severovýchodně od Robotyne prorazit první obrannou linii, ukrajinské útoky sice pokračují, ale v pomalejším tempu a za nasazení menších sil.

Ruské tvrzení o neúspěšné ofenzivě popírá několik dalších ukrajinských úspěchů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek zveřejnil záběr ukrajinských jednotek v Staromajorském, které je vzdáleno devět kilometrů od Velyké Novosilky. Právě tudy vedl jeden z ukrajinských útoků už v červnu a postup podél řeky Mokri Jaly tak pokračuje.

Ruští vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci podnikli útok na Žerebjanky pod Pjatychatkami, které tak obešli.

I Koc přiznal ukrajinský postup u Bachmutu, kde Ukrajinci obsadili „některé výšiny u Kliščijivky, což jim umožnilo proniknout do vesnice z jihozápadu“. Jižně od Bachmutu Ukrajinci útočí i na další vesnice, jako je Berchivka, Andrijivka a Pivnične.

Ruský útok vede ze Svatového

Naopak Rusům se podařilo překročit při postupu od Svatového řeku Žerebec a měli si vytvořit předmostí ve vesnici Serhijivka. Postup o 12 km, z toho tři kilometry do hloubky ukrajinské obrany, který zmiňovalo ruské ministerstvo obrany, však žádné záběry zatím nepotvrdily, stejně jako tvrzení, že Rusové v oblasti postupují rychlostí jednoho kilometru za den, napsal ISW. Rusko přiznalo, že Ukrajinci zaútočili ve čtvrtek západně od Kreminny, ale bez úspěchu. To ale zároveň znamená, že ruský postup od Kreminny se zastavil.

Ukrajina dostane první tanky Abrams už v září

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám