Hlavní obsah

Ukrajina dostane první tanky Abrams už v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojenými státy přislíbené tanky Abrams začne Ukrajina dostávat v září, uvedlo Politico s odkazem na své zdroje. USA Kyjevu nakonec poskytnou starší model M1A1 místo modernějšího M1A2, jehož dodávka Ukrajině by trvala další rok.

Foto: U. S. National Archives

Tank M1A1 Abrams nasazený v operaci Pouštní bouře.

Článek

USA už v květnu poslaly 31 tanků do Bavorska, což odpovídá jednomu tankovému praporu, aby na nich mohli cvičit ukrajinští vojáci. Výcvik by měl skončit v srpnu, poté tanky projdou finální renovací a budou odeslány na Ukrajinu, uvedlo Politico s odkazem na šest lidí z americké administrativy, kteří jsou se situací obeznámeni.

Kyjev dostane všechny výše zmíněné tanky postupně. V první várce by se mělo jednat o šest až osm abramsů. „Pracujeme na tom, aby je Ukrajina dostala co nejrychleji,“ řekl mluvčí Pentagonu Martin O’Donnell.

Spojené státy poskytnou Ukrajině starší modely M1A1 místo novějších M1A2, o kterých se hovořilo původně. Dodávka modernější verze by ale trvala nejméně rok. Starší modely ale budou mírně modifikovány, zbaveny budou například svých nejcitlivějších technologií.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena uvedla, že chce Ukrajině poskytnout zbraně co nejdříve. Zaprvé aby tím podpořila protiofenzivu Kyjeva a zadruhé aby posílila obranyschopnost Ukrajiny v dlouhodobějším horizontu. Kromě tanků začnou Američané cvičit ukrajinské piloty na stíhačkách F-16. Tyto stroje však Kyjev dostane zřejmě až napřesrok.

Do Bavorska dorazily tanky Abrams, na nichž budou cvičit ukrajinští vojáci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám