Hlavní obsah

Ukrajinský postup se pozastavil, zřejmě přehodnocují taktiku. Rusové posilují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě, postupují mezi Bachmutem a Kreminnou i v útoku od Velyké Novosilky, což potvrdily i ruské zdroje. Postup je však pomalý, šéf estonské rozvědky se domnívá, že Ukrajinci mohou ofenzivu pozastavit. Britská tajná služba uvedla, že do Záporoží a k Bachmutu přesouvají Rusové síly od řeky Dněpr.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští příslušníci jsou viděni v zákopu na frontě v Doněcké oblasti. Ilustrační snímek

Článek

Margo Grosberg, který stojí v čele estonské vojenské rozvědky, v pátek uvedl, že „v příštích sedmi dnech ofenzivu neuvidíme“. Také list The Wall Street Journal v sobotu napsal, že ukrajinské síly „většinou v posledních dnech pozastavily svůj postup“. Podle něj velení přehodnocuje taktiku.

Ukrajinskou protiofenzivu brzdí ruská převaha ve vzduchu, píše WSJ

Válka na Ukrajině

Podle Institutu pro studium války (ISW) to odpovídá jeho pozorování rozsahu a způsobu vedení ukrajinských protiútoků v posledních dnech. Už dříve upozorňoval, že Ukrajina nenasadila všechny dostupné síly pro protiútok a nezahájila jeho hlavní fázi. Dodává, že přestávky v útoku jsou při velkých ofenzivách běžné a nenaznačují, že by šlo o konec ukrajinské protiofenzivy.

Rusové přesouvají síly

Britská rozvědka v pondělí upozornila, že „Rusko v posledních deseti dnech začalo s přesunem části Skupiny sil Dněpr od východního břehu Dněpru, aby posílilo sektor v Záporoží a Bachmutu“. Podle ní se přesun týká několika tisíc vojáků z 49. armády, jejíž součástí je 34. samostatná motorizovaná brigáda, jednotky výsadkářů a námořní pěchoty.

Podobně se vyjádřil i ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov, podle něhož ruské síly pokračují v přesunu vojáků a těžké techniky od Nové Kachovky do Záporoží.

„Přesun Skupiny sil Dněpr pravděpodobně odráží ruský pohled, že velký ukrajinský útok přes Dněpr je po protržení přehrady Kachovka méně pravděpodobný,“ dodala britská rozvědka. Dala najevo, že protržení přehrady přišlo Rusům vhod.

Valerij Seršen, mluvčí ukrajinské Tavrijské skupiny vojsk, která útočí směrem k Azovskému moři, upozornil, že ruské jednotky podnikají protiútoky na západě Doněcké oblasti a v Záporožské oblasti a ukrajinské jednotky mají „hodně práce“.

Osvobozeno osm obcí

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se Ukrajinci dál pokoušejí útočit v Záporožské oblasti na obce Novopokrovka, Novodanylovka a Mala Tokamčka. Tvrdí, že jejich nástupy byly odraženy. Z map plyne že útočí od Orichivu a od Velyké Novosilky.

Podle Institutu pro studium války Ukrajinci postupují od Velyké Novosilky podél řeky Mokri Jaly. Postoupili i od Orichivu. Analýza záběrů potvrdila, že při postupu od Orichivu pronikli do obce Pjatychatky.

Její osvobození už oznámila na Telegramu ukrajinská náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová:„Během dvou týdnů útoků v berďanském a melitopolském směru jednotky skupiny vojsk Tavrija osvobodily osm obcí: „Novodarivku, Levadne, Storoževe, Makarivku, Blahodatne, Lobkove, Neskučne a Pjatychatky.“

Dodal, že se při útoku podařilo ukrajinským jednotkám proniknout až do hloubky sedmi kilometrů a osvobozeno je 113 km2. Za poslední týden ale přibyla jen jedna osvobozená obec a zhruba 15 km2.

Ruská Bělgorodská oblast opět pod palbou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám