Hlavní obsah

Ukrajinský důchodce se od začátku války schovává v podzemí. Vyleze, až bude mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletý muž z města Avdijivka nedaleko Doněcku se snaží přežít válku v malém podzemním krytu, jehož výstup vypadá jako díra od kanálu. Dříve sloužil jako sklep. Odkázán je přitom na pomoc dobrovolníků, kteří mu do úkrytu nosí zásoby. Jednu ze zásobovacích návštěv natočila agentura Reuters.

73letý Ukrajinec žije od začátku války ve sklepě.Video: Reuters

 
Článek

Video agentury Reuters bylo pořízeno v Avdijivce minulý týden ve čtvrtek. Zachycuje, jak dvě dobrovolnice v ukrajinských uniformách a bojové kamufláži nesou 73letému Fedirovovi Oleksijevyčovi čerstvé ovoce a trvanlivé potraviny.

Vousatý muž vypadá na svůj věk a vzhledem ke krajní situaci, jakou už rok přežívá, vitálně a nepůsobí ani vystrašeně. Je odhodlán válku, která dřív nebo později skončí, ve svém úkrytu přečkat.

Avdijivka je město v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Leží na říčce Kamjanka, zhruba 20 kilometrů na sever od centra hlavního města oblasti Doněcku. Jedná se tedy o oblast, v níž se strhly prudké boje, což je ostatně vidět na záběrech zničené okolní zástavby.

Na 13 tisíc ukrajinských dětí deportovali do Ruska. Genocida, říká poslankyně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám