Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí postup na jihu země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda postoupila na frontě v Doněcké oblasti u Avdijivky, postupuje i na jihu. Ukrajinci využili toho, že Rusové soustředí své síly jinde, uvedla agentura Reuters s odkazem na ukrajinské vojenské představitele.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci připravují salvový raketomet Grad k odpalování raket na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu

Článek

„Nepřítel tento jižní směr tak trochu přehlédl,“ řekl šéf vojenské správy Avdijivky v Doněcké oblasti Vitalij Barabaš. Postup Ukrajinců označil za „bleskovou útočnou operaci“ a dodal, že v Opytném, které se nachází několik kilometrů od letiště v Doněcku, se bojuje. Část města už Ukrajinci podle svých slov ovládli.

Na Avdijivku, ve které se nachází obrovská koksovna, Rusové už po mnoho měsíců prakticky bez ustání útočí.

Postup u Bachmutu

I ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj večer oznámil postup své armády. „Za posledních sedm dní jsme postoupili. Na frontě u Tavrije a u Bachmutu,“ oznámil Zelenskyj. Tavrija leží v Záporožské oblasti. Pozice prý Ukrajina drží u Avdijivky, Marjinky, Lymanu a Kupjansku.

Ukrajinský generální štáb ve své večerní svodce informoval o „částečném úspěchu v důsledku útočných operací“ u Kliščijivky, což je vesnice na pahorcích jižně od Bachmutu, jejíž ovládnutí je považováno za kritické pro dobytí Bachmutu. Ruské jednotky toto město ovládly letos v květnu po měsících krvavých bojů.

Ukrajinská armáda se během současné protiofenzivy snaží prorazit k Melitopolu a Berďansku na březích Azovského moře, a přerušit tak ruský pozemní koridor s anektovaným Krymským poloostrovem.

Rusové v Melitopolu staví podivné věže. Budou špehovat lidi, hlásí exilový starosta

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám