Hlavní obsah

V mrazu, mokru, blátě budeme pokračovat. Ukrajinci odmítají prognózy, že je zastaví špatné počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda má na svoji protiofenzivu už jen 30 až 45 dní, než se počasí začne zhoršovat a začne bránit dalším operacím. Je o tom alespoň přesvědčen předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley. Ukrajinci podle něj postupují pomaleji, než se očekávalo. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov naopak věří, že protiofenzivu nezastaví ani špatné počasí.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Velitel ukrajinské vojenské rozvědky Kyryl Budanov

Článek

„Ukrajina skrze ruské obranné linie postupuje velice vytrvale… Říkal jsem už na začátku této války, že to bude dlouhý, pomalý a těžký konflikt s mnoha ztrátami, a tak to přesně je,“ řekl Milley stanici BBC.

Dodal, že je podle něj příliš brzy na to říct, zda protiofenziva Kyjeva selhala.

Milley s BBC mluvil společně se svým britským protějškem Tonym Radakinem, který uvedl, že „Ukrajina vyhrává a Rusko prohrává“.

Z Krymu se pro Rusy stane past na myši. Jen otázka času, míní vojenští experti

Válka na Ukrajině

„Je to tak, protože ruským cílem bylo podmanit si Ukrajinu, získat ji pod svou kontrolu. To se nepodařilo a nikdy se to nepodaří. Ukrajina v bojích o své teritorium postupuje a podařilo se jí získat zpět 50 procent území, které Rusko zabralo,“ řekl Radakin.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják poblíž vesnice Robotyne. Snímek z 6. září

Oba generálové spolu podle BBC hovořili i o plánech Severní Koreje poskytnout Moskvě zbraně pro boje na Ukrajině. Jak Spojené státy, tak Jižní Korea se obávají, co by Rusko mohlo KLDR výměnou za zbraně nabídnout. „Tohle spojenectví je odrazem katastrofální chyby, které se Rusko dopustilo, když zahájilo invazi na Ukrajinu,“ poznamenal Radakin.

Ukrajinské síly pokračují v protiofenzivních operacích poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti a v západní Záporožské oblasti. Na druhé straně ruské síly pokračují v útočných operacích východně od Charkova, podél linie Kupjansk–Svatove–Kreminna, kde do konce srpna dokázaly získat několikakilometrové území.

Budanov: Nebude to dlouhé

Ukrajinci přitom – alespoň navenek – zůstávají optimističtější než Milley. „Bojové akce budou tak či onak pokračovat. V mrazu, mokru a blátě se bojuje obtížněji. Boje budou pokračovat. Protiofenziva bude pokračovat,“ citovala Budanova v sobotu agentura Reuters.

S americkým generálem se neshodne ani v odhadu délky trvání celého konfliktu. „Nemyslím si, že to bude dlouhá válka. To je můj osobní názor, založený na analýze údajů, které máme, především o nepříteli,“ řekl Budanov agentuře Interfax-Ukrajina.

Západní kritiku Kyjev odmítá

Jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, jenž vede operace na jihu země, minulý týden řekl britskému nedělníku The Observer, že nyní očekává rychlejší postup na slabší druhou linii ruské obrany.

Dosavadní postup Ukrajinců byl podle Tarnavského pomalý kvůli velké hustotě zaminování, které Rusové provedli.

Tarnavského rozhovor byl podle agentury AFP součástí ukrajinské snahy odmítnout kritiku zaznívající z některých míst na Západě, podle které je protiofenziva zahájená v červnu s cílem získat zpět území dobytá Moskvou příliš pomalá. Kritiku v posledních dnech odmítli i prezident Volodymyr Zelenskyj či ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Nakonec to skončí rychle, míní Zelenského poradce Podoljak

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám