Hlavní obsah

Ukrajinci zlákali ruské piloty k útěku i s letadly. FSB to zhatila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři ruské piloty k útěku i s letadly se snažili přesvědčit ukrajinští agenti. Slibovali jim za to milion dolarů pro každého a novou identitu pro ně i jejich rodiny, přičemž jeden z pilotů chtěl místo své manželky uprchnout s jinou ženou. Celou akci podle portálu Yahoo News loni v létě nakonec zmařila nejspíš ruská Federální bezpečnostní služba (FSB).

Foto: Profimedia

Ruský Suchoj SU - 24

Článek

Pro útěk se jako nejlepší va­rianta jevilo předstírání poruchy: nezbytnou změnu kurzu při bojové akci nad ukrajinským územím svést na nefunkční letový přístroj. A pak už jen při nízkém průletu čekat, aby ukrajinská letadla stroje „zadržela a doprovodila na přistání“.

Pro blízké ruských letců pak bylo důležité, aby se dostali do Běloruska. Tam měli za úplatu získat víza do některé z pobaltských zemí a pak dál prý už bylo „vše zařízeno“.

Ruská propaganda tvrdí, že operace byla od začátku řízena FSB, Ukrajinci ale trvají na tom, že ta se do jednání zapojila až později. Podle nich Igor Tveritin (48), Roman Nosenko (36) a Andrej Maslov (33), jak piloty identifikovali, nabídku přijali a „dvojí hru“ začali hrát, až když je FSB odhalila.

Prozradili tajemství

„Dali jsme jim šanci rozhodnout se přestat bombardovat civilisty. Nevyšlo to. Ale to, že je odhalila FSB, vlastně znamená, že jsme bez většího úsilí eliminovali tři válečné zločince,“ hodnotí akci ukrajinský účastník, kterého portál představil jako Bohdana.

Obě strany prezentují celou ságu jako vítězství. Rusové proto, že „přechytračili“ ukrajinské agenty, Ukrajinci si zase pochvalují, že trojice pilotů jim prozradila cenná vojenská tajemství včetně záběrů z kokpitů a přístrojových panelů z letounů Su-34, Su-24 a Tu-22M3 či podrobností o leteckých základnách.

To vše stálo Ukrajince několik tisíc dolarů, které museli pilotům dát, aby jim uvěřili, a něco trpělivosti, poznamenal portál.

Odměna pro zběhy
Ukrajinský parlament podle Yahoo News schválil zákon, jenž zaručuje ruským vojákům, kteří dezertují i s těžkou či leteckou technikou na Ukrajinu, nemalou odměnu.
Za stíhačku či bombardér dostanou milion dolarů (21,6 milionu Kč), za vrtulník polovic.
Zákon kromě toho ruským zběhům a jejich rodinám slibuje amnestii, novou identitu a pomoc s přesídlením do cizí země.

Sestřelili jsme nad Bachmutem ruský bombardér, chlubí se Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám