Hlavní obsah

Ukrajinci zajišťují předmostí na východním břehu Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajincům se daří držet malé předmostí na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a rozšiřovat je, uvedla v pondělí britská vojenská rozvědka. Rusům to způsobuje problémy, protože nevědí, zda tam mají vyslat posily, nebo se soustředit na frontu v Záporoží a na Donbasu.

Foto: Stringer, Reuters

Zničený Antonivský most u Chersonu

Článek

„Během posledního týdne narostl počet malých potyček na březích dolního toku Dněpru. Ukrajinské síly podnikaly nájezdy a zřizovaly malá předmostí na nových místech na východním břehu drženém Rusy,“ uvedla britská rozvědka. „Při některé z těchto operací zřejmě využily toho, že Rusové prováděli rotaci sil,“ stojí ve zprávě rozvědky.

Dále zpráva hovoří o tom, že Ukrajina tímto způsobem zajišťuje a rozšiřuje předmostí, které od června drží na východním konci zničeného Antonivského mostu.

Ukrajinci podle britské rozvědky také „pokračují v šarvátkách o kontrolu nad malými ostrovy v ústí Dněpru“. Pokud by Ukrajinci vytlačili Rusy z ostrovů na Dněpru a řece Bug i z Kinburské kosy, měli by pod kontrolou cestu do mykolajivského přístavu, kterou Rusové stále mohou ohrožovat.

„Ruští velitelé čelí dilematu, zda tuto oblast posílit, nebo rozmístit vojáky v místech hlavních operací v rámci ukrajinské protiofenzivy dále na východ,“ dodala britská rozvědka.

Začátkem minulého týdne se ukrajinští vojáci na několika loďkách vylodili u vesnice Kozači Laheri, a když prolomili první ruskou obrannou linii, postoupili o 800 metrů. Rusy dosazený správce oblasti Vladimir Saldo tvrdil, že byli zatlačeni zpět. To však další zdroje nepotvrdily.

Podobné nájezdy podnikají Ukrajinci opakovaně, ale list The Financial Times v pátek napsal, že se tentokrát zdá, že budují širší předmostí pro případný další útok.

„Ukrajinské ozbrojené síly doufají, že nájezdy u Chersonu vystaví Rusy dilematu, zda Ukrajinci podniknou něco významnějšího u Chersonu, nebo tam jen odlákávají ruské zálohy,“ řekl listu bývalý australský generál Mick Ryan. Zdůraznil, že obě strany se „snaží najít slabiny nepřítele“.

Rozšíření předmostí by také ztížilo Rusům možnost ostřelovat Cherson z raketometů.

Ukrajinci se probili na okupovaný břeh Dněpru, bijí na poplach Rusové

Válka na Ukrajině

Dagestán předá pytlácké čluny Rusům, aby bránili dolní tok Dněpru

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám