Hlavní obsah

Ukrajinci vyzývají ruské vojáky převlečené za civilisty, aby se vzdali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco Moskva tvrdí, že ruské síly při stahování z Chersonu neutrpěly žádné ztráty, podle Kyjeva se ruský ústup nesl ve znamení chaosu. Objevují se zprávy o tom, že ruští vojáci při úprku skákali do Dněpru a mnozí z nich se utopili. Podle jiných zpráv se také někteří vojáci přestrojili za civilisty a schovávají se ve městě. Ukrajinci je vyzývají, aby se okamžitě vzdali, pokud chtějí přežít.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci

Článek

„Ruští vojáci! Jak se dalo očekávat, po ústupu hlavní skupiny vojsk ruské armády z ukrajinského Chersonu vás velení nechalo napospas osudu. Vaši velitelé vás vyzývají, abyste se převlékli do civilu a pokusili se z Chersonu uniknout na vlastní pěst. Očividně nebudete moci… Máte jedinou šanci, jak uniknout smrti – okamžitě se vzdát,“ napsala ukrajinská rozvědka na sociální síti Telegram.

Lidé v Chersonu nadšeně vítají ukrajinské vojáky.Video: Reuters

Podle Serhije Chlaně z ukrajinské oblastní správy už řada ruských vojáků při úprku z města zahynula. Při pokusu dostat se přes Dněpr se prý utopila.

Ruské velení přesto trvá na tom, že přesun ruských sil na pravý břeh řeky proběhl řízeně a v pořádku.

Ruský svět nemá hranic, do Chersonu se vrátíme, tvrdí Medvěděv

Válka na Ukrajině

„Na pravém břehu nezůstal ani jeden kus vojenské techniky. Všichni ruští vojáci se přepravili na levý břeh Dněpru,“ uvedlo ruské ministerstvo. „Nedošlo ke ztrátám ani u personálu, ani u zbraní a vojenské techniky,“ doplnilo.

Na levý břeh Dněpru se prý dostalo přes 30 tisíc vojáků, sdělil resort později.

Osvobození Chersonu Ukrajinci oznámili v pátek po poledni. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba město prohlásil za osvobozené a stažení ruské armády z jediné obsazené regionální metropole označil za vítězství. Osvobození Chersonu už potvrdila i ukrajinská vojenská rozvědka a večer i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Cherson osvobozen

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám