Hlavní obsah

Cherson osvobozen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda v pátek vstoupila do Chersonu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba město prohlásil za osvobozené a stažení ruské armády z jediné obsazené regionální metropole označil za vítězství. Osvobození Chersonu už potvrdila i ukrajinská vojenská rozvědka.

Lidé v Chersonu nadšeně vítají ukrajinské vojáky.Video: Reuters

 
Článek

Sociální sítě se začaly plnit snímky a záběry radujících se obyvatel, kteří vítají ukrajinské vojáky jako osvoboditele. Nad městem opět vlají ukrajinské vlajky.

„Rusko je tu navždy, hlásal plakát v Bilozerce u Chersonu. No, ne tak úplně. Celému světu včetně (sdružení) ASEAN, kde teď právě jsem: Ukrajina právě získává další důležité vítězství a dokazuje, že cokoliv Rusko řekne nebo udělá, Ukrajina vyhraje,“ napsal ukrajinský ministr vnitra na Twitteru.

Foto: ISW, Novinky

Situace v Chersonské oblasti na Ukrajině – stav k 11. listopadu 2022

Pod svůj vítězoslavný tweet Kuleba připnul video, na němž Ukrajinci strhávají billboard ruské propagandy.

Již dříve se v centru Ruskem okupovaného města objevila ukrajinská vlajka. Vyvěsili ji příslušníci hnutí odporu, uvedl RBK-Ukrajina s odvoláním na snímek, který zveřejnil místní novinář Konsťantyn Ryženko.

„Hnutí odporu pozdravuje. Sláva Ukrajině. Snímek z nynější chvíle,“ uvedl dnes ráno žurnalista. Ze snímku bylo patrné, že stožár na samotné budově oblastní správy zůstával prázdný, ruská vlajka z něj byla stažena před týdnem, upozornila ruská redakce BBC.

Ruské ministerstvo obrany na páteční tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého, západního břehu řeky Dněpr, na kterém leží i Cherson.

Foto: Reuters

Lidé v Chersonu nadšeně vítají ukrajinské vojáky.

Nad Chersonem už vlaje ukrajinská vlajka

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám