Hlavní obsah

Ukrajinci si vedou skvěle, ruský štáb je pod šíleným tlakem, chválí taktiku americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když Ukrajinci při protiofenzivě zatím postupují relativně pomalu, taktiku mají dobrou, míní bývalý velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges, podle nějž ukrajinský generální štáb převyšuje kvalitami ten ruský a dostává ho pod tlak.

Foto: ČTK

Ben Hodges

Článek

„Kdykoli se mě ptají, jak probíhá protiofenziva, říkám, že skvěle. Když se na to podíváte z dálky, vezmete-li v úvahu, že to probíhá na pozemní i námořní frontě a ve vzduchu a všude se něco odehrává, vytváří to šílený tlak na ruský generální štáb,“ řekl Hodges v živém rozhovoru pro stanici Telebaačenňa Toronto působící v kyberprostoru.

Zmínil, že pozornost se soustředí na relativně pomalý postup minovými poli a zákopy, které vybudovali Rusové, upozornil ale, že to je jen jedna ze složek protiofenzivy - ukrajinské síly operují zároveň ve vzduchu, na zemi, na moři a také v kyberprostoru a v informačním prostoru.

Ukrajinské velení podle něj umí uplatňovat způsob vedení války, který NATO nazývá „operacemi ve více dimenzích“. „Dělají to Spojené státy a teď to před celým světem dělá Ukrajina,“ dodal Hodges.

Západu dochází munice pro Ukrajinu. Je třeba navýšit výrobu, zní z NATO

Válka na Ukrajině

Příkladem koordinace, při níž byla využita práce zpravodajských služeb, sabotáže, drony a střely s plochou dráhou letu, mohou být nedávné útoky na přístav v Sevastopolu na Krymu. V polovině září tam ukrajinské síly poškodily výsadkovou loď Minsk a ponorku Rostov na Donu. O pár dní později zasáhly sídlo Černomořské flotily v Sevastopolu.

Hodges se vyjádřil i k útokům drony na území Ruska: „Pokaždé, když dron donutí letiště kolem Moskvy přerušit činnost, je to tlak, který má ekonomický a psychologický dopad, to vše je součástí protiofenzivy,“ řekl Hodges .

Ten chválil ukrajinský postup opakovaně, jak připomněl web Obozrevatel.

Ukrajinci ťali na Krymu do srdce: Zasáhli velitelství ruské Černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Ukrajinci stupňují tlak. Ničí ruské lodě, ponorky i protiletadlové systémy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám