Hlavní obsah

Ukrajinci na hranicích s Běloruskem vztyčili projektor. Ukazuje zločiny v Buči a odrazuje Minsk od války

Kyjev/Minsk

Ukrajinci vztyčili v Žytomyrské oblasti na hranicích s Běloruskem obrovský projektor, na kterém promítají záběry z Buče, slova autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka i apel ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k běloruským občanům. Uvedla to běloruská opoziční média Belsat a Zerkalo.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexander Lukašenko

Článek

Ve videosmyčce Ukrajinci promítají Lukašenkovu řeč, v níž sliboval podporu Rusku.

Následují ji záběry ruských válečných zločinů a mrtvých civilistů v Buči, video pak pokračuje proslovem Zelenského k běloruským občanům, na které ukrajinský prezident naléhá, aby se neúčastnili války.

Běloruská pohraniční stráž se k projektoru nevyjádřila. Už dříve ale uvedla, že Ukrajinci opakovaně provokují pohraničníky vypouštěním dronů nad běloruské území či vyvěšováním bílé běloruské vlajky s červeným pruhem uprostřed, která se stala symbolem opozice a vzdoru vůči autoritářskému režimu.

Billboardy na hranicích Ukrajiny a Běloruska jsou využívány od začátku války. Ukrajinci na nich nejčastěji vyzývají Bělorusy, aby se nestali okupanty jako Rusové. Běloruská propaganda odpovídá slibem, že najde „skutečné okupanty“, čímž myslí Spojené státy.

Bělorusko se stalo přímým účastníkem ruské vojenské agrese proti Ukrajině, protože právě z jeho území ruské jednotky v počátcích války zaútočily na Kyjev.

Lukašenko také umožnil Rusku výcvik vojáků na svém území a před několika dny se objevila informace, že Moskva u hranic Běloruska a Ukrajiny rozmístí jaderné zbraně.

Lukašenko mluví o rozmístění jaderných zbraních tvrději než Putin

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám