Hlavní obsah

Ukrajinci měli na mušce šéfa ruské armády. USA se je snažily od jeho likvidace odradit

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov dorazil koncem dubna do ukrajinského Izjumu, aby převzal velení v Donbasu. Ukrajinci se to dozvěděli a rozhodli se ho – neúspěšně – zneškodnit. Podle nového rozsáhlého investigativního materiálu listu The New York Times se toho Američané zalekli a chtěli jim v tom zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov

Článek

V průběhu válečného konfliktu si američtí představitelé brzy uvědomili, že značně přecenili ruskou armádu. Morálka řadových vojáků byla podle Američanů tak nízká, že Rusko začalo přesouvat své generály do předních linií, aby podpořili vojsko, napsal NY Times.

To však byla chyba, Ukrajinci je odhalili a začali je likvidovat. Riskantní návštěvy Putinových generálů v prvních liniích nicméně pokračovaly.

Koncem dubna tam dorazil i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Plánoval pak tajně sám odjet.

Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov byl prý raněn

Evropa

Američané nechtěli přímou konfrontaci s Ruskem

Američtí představitelé nyní v článku od NY Times přiznali, že to zjistili, ale informace před Ukrajinci zatajili, protože se obávali, že zaútočí. Zabití generála Gerasimova by mohlo podle USA „ostře eskalovat konflikt“. Přestože se Američané zavázali pomáhat Ukrajině, nechtěli rozpoutat válku mezi Spojenými státy a Ruskem.

Ukrajinci se ale o plánech Gerasimova také dozvěděli, čímž Američany poněkud dostali do úzkých. Po konzultacích v Bílém domě požádali vysocí američtí představitelé Ukrajince, aby útok odvolali.

„Řekli jsme jim, aby to nedělali,“ uvedl vysoký americký úředník s tím, že si říkali „Hej, to už je moc“.

Totální nezájem Rusů o těla padlých: Nechali na místě i generálmajora Gerasimova

Válka na Ukrajině

Jenže zpráva údajně dorazila do Kyjeva příliš pozdě. Ukrajinští vojenští představitelé sdělili Američanům, že již zahájili útok na generálovo postavení.

Při útoku zahynuly desítky Rusů, Gerasimov ale mezi nimi nebyl, podařilo se mu uprchnout. Podle dřívějších informací stanice Echo Kavkaza, spadající pod Svobodnou Evropu, byl generál Gerasimov raněn 30. dubna při útoku na velitelské stanoviště číslo 2 u Izjumu. Měl se nacházet v místě dopadu rakety.

Ruští vojenští velitelé poté každopádně své „výlety na frontu“ omezili.

„Jakýkoli nepřítel vstupující na Ukrajinu je platným cílem“

K materiálu amerických novin se v neděli vyjádřil poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a bývalý rozvědčík Oleksij Arestovyč. V reakci na článek tvrdí, že jakýkoli nepřítel vstupující na Ukrajinu je legitimním cílem pro údery.

„Při vší úctě k mým oblíbeným NY Times mohu říct, že ukrajinské ozbrojené síly se normálně neptají, zda mohou střílet nebo ne,“ prohlásil.

Podle něj je hlavním tématem sdělení výměna informací. „Možná Američané věděli, kde Gerasimov je. Článek nezmiňuje ukrajinskou stranu, ale jen to, jak konali Američané. Měli se rozhodovat, zda tuto informaci předat ukrajinské straně. Byly zde prý pochyby o eskalaci. Jaké eskalaci? Tomu opravdu nerozumím. Od začátku postupujeme bez sentimentu. Pokud existuje cíl, zahájíme palbu,“ shrnul Arestovyč.

Schwarzenberg: Rusko se rozpadne

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám