Hlavní obsah

Ukrajinci budou proti Rusům bojovat klidně s lopatami v ruce, prohlásil Kuleba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba prohlásil, že pokud Ukrajincům dojdou zbraně, budou proti ruským okupantům bojovat klidně s lopatami v ruce. Kuleba to prohlásil v rozhovor pro americkou zpravodajskou televizi ABC News, ve kterém mluvil i o dronových útocích na Rusko nebo o situaci na bojišti.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„I kdyby nám došly zbraně, budeme bojovat lopatami,“ prohlásil pro ABC News Kuleba. „To, co je pro Ukrajinu v sázce, je existence jejich národa,“ dodal.

Kuleba to řekl v souvislosti s tím, že Bidenova administrativa a republikáni ve Sněmovně reprezentantů se prozatím nedohodli na dalším financování Kyjeva. Balíček pomoci v hodnotě 60 miliard dolarů (asi 1,36 bilionu korun), se kterým už loni v říjnu přišel americký prezident Joe Biden, stále nebyl schválen.

„Dochází čas,“ uvedl Kuleba s odkazem na neschválený balíček. „Ať už je v tuto chvíli cena za podporu Ukrajiny jakákoli, cena za nápravu všeho ve světě v případě ukrajinské porážky bude daleko, ale daleko vyšší,“ sdělil dále v rozhovoru.

Kuleba zároveň ujistil americkou veřejnost, že jakákoli podpora, která směřuje do Kyjeva, je použita tím nejlepším možným způsobem. „Vše, co nám dáváte, je použito pro nejlepší účely, abychom tuto válku co nejdříve ukončili vítězstvím Ukrajiny,“ uvedl a zároveň připomněl, že vyšetřování USA a Evropské unie nikdy neodhalilo žádné důkazy o tom, že by západní vojenská pomoc zaslaná Ukrajině byla jakkoli zneužita.

Kuleba: Nemáme plán B, počítáme s podporou ze Západu

Evropa

„Každý pokus Ruska dezinformovat svět o údajném nezákonném převozu amerických zbraní do jiných částí světa se ukázal jako falešný,“ vysvětlil. „Nevěřte tedy podvrhům. Věřte Ukrajině,“ dodal.

Co si o vás pomyslí ve světě?

Šéf ukrajinské diplomacie také varoval Spojené státy a jejich západní spojence před signálem, který by případné ruské vítězství do světa vyslalo.

„Pokud Západ není schopen zastavit Rusko na Ukrajině, koho jiného je schopen zastavit v jiných částech světa?“ zeptal se řečnicky Kuleba.

Kyjevský nejvyšší diplomat dále v rozhovoru vyloučil, že by Ukrajina jednou musela jednat s Ruskem. Připustil ale, že se ruská armáda „poučila“ a je nyní „mnohem lépe přizpůsobena této válce“. Přesto Kuleba Rusům predikuje „další porážky“, čímž myslel územní ztráty na Ukrajině.

Ruské územní zisky

Redaktor ABC News se Kuleby dále zeptal na ruské územní zisky, ke kterým došlo na východě Ukrajiny v okolí města Avdijivka. Šéf ukrajinské diplomacie mu na to odpověděl, že se jedná o zisky „minimální“, kterých okupanti dosáhli za „extrémně vysokou cenu“. Odmítl navíc názor, že by Rusové měli v současné době na bojišti převahu.

ANALÝZA: Válka s Ruskem je blíž, než si myslíme, varoval jaderný expert

Válka na Ukrajině

Americká televize dala tuto otázku do souvislosti s výpověďmi ukrajinských vojáků, kteří pro ni uvedli, že „ruská palebná převaha a kvalita smrtících, vybuchujících dronů činí válku pro kyjevské síly těžší a smrtelnější“. Kuleba na to reagoval tím, že připustil, že válka je „obtížná“.

Ukrajinský ministr zahraničí se dotkl i ukrajinské letní protiofenzivy, kterou mnozí pokládají za neúspěšnou, a uvedl, že odmítá, že by díky ní byl Putin v současnosti silnější.

„Hitler se mnoho let tvářil, že je velmi silný. Všichni víme, jak to dopadlo,“ prohlásil Kuleba.

Rusko musí vysvětlit, co se u nich děje

V rozhovoru ABC News připomněla i ukrajinské dronové útoky na ruské území, které ale Kuleba odmítl přímo komentovat. Uvedl však, že Putin musí Rusům vysvětlit, proč k nim dochází.

„Myslím, že je užitečné, abychom je (obyvatelé Ruska) donutili si uvědomit, že realita mimo jejich televizní obrazovky je jiná a může být mnohem, mnohem horší než jejich propaganda,“ uzavřel Kuleba.

Ukrajincům docházejí protiletadlové rakety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám