Hlavní obsah

Ukrajina podala stížnost na Slovensko, Polsko a Maďarsko kvůli embargu na dovoz obilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku, a to kvůli jejich embargu na dovoz ukrajinského obilí. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo hospodářství na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský protest proti ukrajinskému obilí

Článek

Kyjev tak reagoval na Bratislavu, Varšavu a Budapešť, které nejsou ochotny zrušit zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny.

„Je pro nás zásadně důležité dokázat, že jednotlivé členské státy nemohou zakázat dovoz ukrajinského zboží. Proto na ně podáváme stížnost,“ uvedla v oficiálním prohlášení místopředsedkyně ukrajinské vlády Julija Svyrydenková.

„Zároveň doufáme, že tyto země svá omezení zruší a my nebudeme muset záležitost zdlouhavě řešit soudní cestou. Potřebujeme s nimi být solidární a chránit zájmy zemědělců,“ uvedla dále Svyrydenková.

Bulharští zemědělci zablokovali dopravu kvůli ukrajinské konkurenci. V úterý chtějí paralyzovat Sofii

Ekonomika

Ukrajinská místopředsedkyně vlády si od stížnosti slibuje, že s těmito zeměmi odstartuje „diskuzi“ o zákazu vývozu zemědělských produktů.

Vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes země Evropské unie výrazně posílil poté, co byly kvůli ruské invazi na Ukrajinu zablokovaný ukrajinské černomořské přístavy. Obilí a další zemědělské produkty sice měly putovat zejména do rozvojových zemí mimo Evropu, některé státy EU, jako je právě Slovensko, Maďarsko a Polsko, si ale stěžovaly, že zůstávají i na jejich trzích, což představuje ohrožení pro místní zemědělce.

Ukrajina zažaluje Slovensko, Polsko a Maďarsko kvůli obilí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám