Hlavní obsah

Ukrajina se těší na zbraň proti radarům i lodím. Dodávka letadel F/A-18 Hornet z Austrálie je o krok blíž

Mezi Canberrou, Kyjevem a Washingtonem probíhají jednání na vysoké úrovni o dodání bojových letounů F/A-18 A/B Hornet z Austrálie. Australské letectvo první generaci hornetů vyřadilo předloni po skoro 40leté službě, kdy byly nasazeny i v Iráku. Dveře k podepsání dohody otevřel slib Ukrajiny Bílému domu, že je nepoužije v ruském vzdušném prostoru, uvedla stanice ABC.

Foto: Profimedia.cz

Vyřazený australský F/A-18A Hornet

Článek

Zdroj obeznámený s jednáními potvrdil ABC, že Ukrajina už formálně ujistila Washington, že bojová letadla budou použita pouze k obraně vlastního vzdušného prostoru a nebudou posílána na mise.

Pro předání stíhaček na Ukrajinu je nutný souhlas Spojených států. Jejich původní dodávka Austrálii byla podmíněna tím, že země zůstane jejich koncovým uživatelem. Případné předání další straně musí schválit USA.

Protože se americký prezident Joe Biden už nestaví proti tomu, aby evropské země předaly Kyjevu letouny F-16, dá se očekávat, že nebude ani proti předání první generace hornetů. Jde o typ, který už vyřadilo americké námořnictvo a začíná jej vyřazovat i americká námořní pěchota. V NATO je ještě využívá Finsko, Španělsko nebo Kanada, kam už dříve šlo 25 vysloužilých australských hornetů. Spojené státy sice dále používají F/A-18 E/F Super Hornet, ale to je de facto jiné, větší letadlo.

Ukrajinci použili novou chytrou munici od USA. Ostřelují Bachmut

Evropa

„Stále je však potřeba překonat mnoho překážek, než budou moci být F/A-18 odeslány na Ukrajinu,“ dodal představitel a zmínil například nedostatek náhradních dílů. S předáním souhlasí i zprostředkovatelská texaská společnost RAVN, která už zaplatila zálohu na nákup 41 australských hornetů, jež zůstávají na australské základně Williamtown. I ona musí získat souhlas od amerického ministerstva obrany.

K předání letounů Hornet Ukrajině tlačí australskou vládu tamní opozice, která chce, aby stát „urychleně poskytl nový a komplexní balíček podpory ukrajinskému lidu v jeho obraně proti nezákonné a nemorální ruské invazi“. Stěžuje si, že jiné země jsou aktivnější, v Austrálii je přitom početná ukrajinská komunita.

Premiér Anthony Albanese by měl příští měsíc představit další balíček pomoci Ukrajině, ale vysoký státní úředník naznačil, že v něm letadla ještě nebudou.

Pro hornety má Ukrajina výzbroj

Hornety by na Ukrajině stejně nemohly být nasazeny hned, ukrajinští piloti by se na ně totiž nejdříve museli vycvičit. Mohlo by to ale být snazší než přechod na F-16, protože hornety jsou stejně jako MiGy-29 či Suchoje Su-27 dvoumotorové a ovládají se kniplem.

Ukrajině by hornety mohly pomoci lépe bojovat s ruskými radary, protože mají implementovány do výzbroje rakety proti radarům AGM-88 HARM, jež armáda bránící se země již dostala a nouzově je vypouští z MiGů.

Mohly by také vytvořit tlak na ruské loďstvo, protože mohou nosit protilodní střely AGM-88 Harpoon, které už Ukrajina také dostala. Navíc mohou shazovat naváděnou munici JDAM.

Samotné F-16 nás nespasí, chladí nadšení ukrajinský generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám