Hlavní obsah

Ukrajina přišla o první tank Challenger, zasáhlo ho ruské dělostřelectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda přišla o první z tanků Challenger 2, které Kyjevu letos poskytl Londýn. Zasáhlo jej ruské dělostřelectvo. Informovala o tom britská televize Sky News, pro kterou zničení tanku potvrdil britský ministr obrany Grant Shapps. Ten dále uvedl, že se všem členům posádky podařilo z tanku v pořádku uprchnout.

Foto: Profimedia.cz

Britský tank Challenger 2 na archivním snímku

Článek

„(Zničení tanku) mohu potvrdit. Podle našich informací se jedná o vůbec první ztrátu (tanku Challenger 2),“ uvedl pro Sky News Shapps, který dále řekl, že když Londýn daroval Kyjevu tanky, tak počítal s tím, že může dojít k „materiálním ztrátám“.

„Byl zasažen ruským dělostřelectvem, a když se (Ukrajinci) snažili uhasit oheň, byl zasažen znovu,“ vysvětlil zničení britského tanku Shapps, podle kterého se žádnému ze šesti ukrajinských vojáků nic nestalo.

Těmito britskými tanky disponuje ukrajinská 82. samostatná výsadková brigáda. Ta se během srpna zapojila do protiofenzivy v Záporožské oblasti na jihu země, kde pomohla v bojích u obcí Robotyne a Verbove.

Ukrajina si challengery chválí

„Jeho výhodou je, že má dlouhý dojezd a že je velmi přesný,“ řekl o britském tanku ukrajinský voják, kterého cituje server Newsweek. „Je určen k působení na velkou vzdálenost,“ dodal.

Na sociální síti X (dříve Twitteru) se objevily nepotvrzené záběry údajného zničení tanku.

Glen Grant, lotyšský analytik z Baltic Security Foundation, řekl, že tyto tanky jsou „děsivé, protože jsou velké“ a při jejich jízdě „duní země“. „Když se k vám blíží, cítíte to na zemi,“ řekl Grant.

Velká Británie slíbila dodávky celkem 14 tanků Challenger 2 letos v lednu. Na ukrajinské území dorazily koncem března. Jak píše Newsweek, díky tomuto rozhodnutí se k dodávkám bojových tanků zavázalo krátce poté také Německo nebo Spojené státy, které Ukrajině přislíbily tanky M1 Abrams. První z nich přitom na Ukrajinu dorazí už v září.

Rusové chystají odvetu. Cvičí nové útočné jednotky, tvrdí ukrajinský generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Tank Challenger 2 

Výběr článků

Načítám