Hlavní obsah

Ministr neuznávané Luhanské lidové republiky těžce zraněn při atentátu. U holiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra neuznávané Luhanské lidové republiky anektované Ruskem Igor Kornet byl v pondělí těžce zraněn při bombovém atentátu. Podle informací ruské agentury TASS byl těžce zraněn při explozi výbušniny umístěné do holičství v centru Luhansku.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Igor Kornet

Článek

Explozi v centru Luhansku s oběťmi na životech v pondělí na Telegramu potvrdil šéf ruské okupační správy v takzvané Luhanské lidové republice Leonid Pasečnik.

„Byl těžce raněn. Pokusili se jej zabít. Je na jednotce intenzivní péče,“ řekl nejmenovaný zdroj agentuře TASS .

„K výbuchu došlo v samém centru Luhansku během dopravní špičky na ulici Děmechin. Bohužel existují oběti,“ napsal Pasečnik na Telegramu.

Foto: Stringer, Reuters

Jedna z obětí útoku dostává první pomoc od prvních zasahujících

Podle informací reportéra RIA Novosti došlo k výbuchu v holičství poblíž budovy státní televizní a rozhlasové společnosti. V okruhu 500 metrů jsou budovy vlády a parlamentu LLR. Na místě pracují záchranné složky, technici výbušnin a ženisté se psy.

Z řadového kriminalisty mocným mužem

Kornet před rokem 2014 pracoval jako řadový vyšetřovatel u ukrajinské kriminální policie, než se přidal k separatistům. Už v srpnu 2014 se stal ministrem vnitra neuznávané republiky. V roce 2017 se tehdejší šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij pokusil příliš vlivného ministra zbavit. Obvinil Korneta, že se zmocnil cizího domu, a sesadil jej.

Foto: Stringer, Reuters

Následky výbuchu v Luhansku

Kornet odmítl odejít z vlády, přivedl do centra Luhansku ozbrojence a zatýkal spolupracovníky Plotnického. Ruské úřady, stavějící se obvykle proti revolucím všeho druhu, v tomto konfliktu nečekaně podpořily právě Korneta. Převrat v lidové republice vyústil v útěk Plotnického do Ruska, kde žije ve Voroněžské oblasti.

Po ruské invazi na Ukrajinu se loni v dubnu objevily zprávy, že Korneta zatkla ruská tajná služba FSB, ale pak v létě se Kornet objevil na frontě jako velitel jednotek v tehdy okupované části Charkovské oblasti, napsala ruská redakce BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám