Hlavní obsah

Ukrajina posílí jednotky u Bachmutu a Soledaru

Kyjev

Ukrajina posílí jednotky u východoukrajinských měst Bachmut a Soledar, kde se v posledních týdnech odehrávají největší boje mezi silami Kyjeva a Moskvy. Ve videoprojevu to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého se situace na frontě v prvním týdnu nového roku výrazně nezměnila.

Foto: Reuters

Zelenskyj triumfálně přijel do osvobozeného Chersonu.

Článek

U Bachmutu a Soledaru „pokračují těžké boje“, uvedl Zelenskyj. Frontovou linii podle prezidenta v neděli navštívil velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj, který na místě „zorganizoval kroky nutné k  posílení obrany, zejména nasazení dalších jednotek a posílení palby“.

Bachmut a přilehlý Soledar leží na severu Doněcké oblasti, těžké boje v jejich okolí hlásí Kyjev už několik měsíců. Bachmut, kde se ustálila fronta už loni v květnu, je významným dopravním uzlem. Vedou přes něj silnice na Lysyčansk a Severodoněck, Slovjansk, Kramatorsk či Luhansk.

Bachmut i Soledar jsou podle Zelenského zničeny. „Jde o jedno z  nejkrvavějších míst na frontě,“ uvedl v neděli v pravidelném večerním projevu. „Bachmut se navzdory všemu drží. (…) Soledar se drží,“ řekl Zelenskyj a dodal, že situace na místě je složitá.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu před téměř 11 měsíci, loni 24. února. Největší boje se odehrávají právě na východě Ukrajiny, kam se po neúspěšných ruských ofenzivách na severu, severovýchodě a částečně i jihu Ukrajiny nyní soustředí významná část sil Moskvy.

Tato válka vás není hodna, vzkázali ve videu Američané Rusům. Medvěděv zuří

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám