Hlavní obsah

Ukrajina označila britskou společnost Unilever za mezinárodního sponzora války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské úřady přidaly britskou společnost Unilever na svůj seznam takzvaných mezinárodních sponzorů války. Krok vysvětlily tím, že i po ruské invazi na Ukrajinu v Rusku nadále fungují její podniky a firmy a platí v zemi daně, čímž podporují ruskou ekonomiku. Na seznam sponzorů války Ukrajina přidala už asi 30 světových firem.

Foto: Profimedia.cz

Budova společnosti Unilever v Torontu

Článek

Unilever je jedním ze světových lídrů na trhu s potravinami a výrobky pro péči o tělo a domácnost. Pod společnost spadá víc než 400 značek, jako jsou Domestos, Dove, Rexona, Lipton, Algida, Hellmann's nebo Knorr.

Po ruském vpádu na Ukrajinu z loňského února společnost slíbila, že zastaví import svých výrobků do Ruska a také export ze země.

Zároveň ale uvedla, že bude dál v zemi prodávat výrobky, které patří mezi základní potraviny a hygienu a jsou vyráběny v Rusku. Tvrdila, že ze své přítomnosti na ruském trhu nechce profitovat.

Zisk Unilever Rus (Junilever Rus) se nicméně v loňském roce oproti tomu předcházejícímu téměř zdvojnásobil, podotkly ukrajinské úřady.

Zatímco v roce 2021 představoval zisk společnosti 4,8 miliardy rublů (1,17 miliardy korun), v loňském roce to bylo 9,2 miliardy rublů (2,23 miliardy korun).

V loňském roce společnost rovněž podle ukrajinských úřadů odvedla do ruského rozpočtu daně v přepočtu ve výši okolo miliardy korun.

„Unilever nemůže vystupovat proti válce a zároveň napomáhat válečnému stroji (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Přidali jsme tuto společnost na seznam mezinárodních podporovatelů války, poněvadž stovky milionů jejích daňovaých plateb do ruského rozpočtu pomáhají financovat válku proti Ukrajině,“ sdělil Oleksandr Novikov, šéf ukrajinské Národní agentury pro prevenci korupce, která seznam vede.

„Unilever musí Rusko opustit nyní, nebo si historie bude pamatovat jeho spoluúčast na této válce,“ zdůraznil také Novikov.

„Všechno je to bla bla bla…“ Ukrajinský ministr zahraničí už nechce vyvracet Orbánovy argumenty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám