Hlavní obsah

Pavlův plán funguje. Munici pro Ukrajinu zafinancuje Dánsko, Kanada i další státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová prohlásila, že plán prezidenta Petra Pavla na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu zafinancují Kanada, Dánsko a další země, které svoji podporu vyjádřily prozatím v anonymitě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a prezident Petr Pavel

Článek

Černochová to řekla Novinkám v reakci na memorandum o porozumění, které minulý čtvrtek podepsala společně se svým kanadským protějškem Billem Blairem, jenž už dříve uvedl, že se v něm nachází slova o dodávkách munice na Ukrajinu. Konkrétnější ovšem tehdy nebyl.

„Součástí tohoto dokumentu (memoranda o porozumění) je i jejich (kanadské) zapojení do pořízení munice pro Ukrajinu, takže mohu potvrdit slova svého kanadského kolegy stejně jako zapojení Dánska,“ sdělila Novinkám Černochová.

„Jsou to ale i další státy, které mají podmínku, že se o nich nebude mluvit,“ dodala.

Pavel: Česko může Ukrajině v řádu týdnů dodat stovky tisíc kusů dělostřelecké munice

Domácí

Prezident Pavel s plánem přišel na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde prohlásil, že se České republice podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se na Ukrajinu mohla dostat v řádu týdnů.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel.

List Politico na počátku února informoval o tom, že se Česko zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Konkrétní země ale Pavel v Německu neupřesnil.

Už tam ale uvedl, že s podobnými projekty má zkušenost s Dánskem, Nizozemskem a Kanadou, takže ví, že podobný model nákupu munice funguje.

„Vzhledem k tomu, jaká byla na konferenci atmosféra, tak předpokládám, že by neměl být problém sehnat dostatečné prostředky, abychom tuto transakci mohli dokončit,“ uvedl tehdy na konferenci, která se konala minulý týden.

Zapojení Kanady

V současnosti není jasné, jakou sumou přispěje Dánsko a další země, které Černochová prozatím nemohla upřesnit. O Kanadě se toho ovšem ví o něco víc.

Podle informací kanadského listu CDC, který odkazuje na své zdroje z oblasti obrany, totiž Ottawa měla v Mnichově nabídnout prezidentu Pavlovi, že by mohla zafinancovat munici v hodnotě až 30 milionů kanadských dolarů (přes 520 milionů korun).

V současné době se ale podle listu stále ladí detaily mezi Kanadou a Českou republikou.

Prezident Pavel přišel se svým plánem v době, kdy Ukrajinu sužuje akutní nedostatek munice.

Americký list The New York Times zkraje února informoval o tom, že ukrajinská armáda už na frontě neútočí na malé skupinky Rusů, protože si nemůže dovolit plýtvat municí na tak malý počet vojáků.

Ukrajina minulý týden přišla o město Avdijivka, což západní představitelé v čele s americkým prezidentem Joem Bidenem dávají za vinu politikařícím republikánům v Kongresu, kteří už od minulého října blokují nový americký balíček pomoci Ukrajině v hodnotě zhruba 61 miliard dolarů (přes 1,43 bilionu korun).

Kanada se chytla Pavlovy inciativy. Zafinancuje dodávky munice pro Ukrajinu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám