Hlavní obsah

Zásobník ropy u Kerčského mostu vzplál po zásahu dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volna
Aktualizováno

Mohutný požár zuří ve skladu ropných produktů v ruské vesnici Volna nedaleko mostu na Krym. Ve středu ráno o tom informoval na svém kanálu na Telegramu gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondratěv. Podle něj není nikdo zraněn. Ruská agentura TASS potvrdila, že zásobníky vzplanuly po útoku dronu.

U Kerčského mostu hoří zásobník ropyVideo: Reuters

 
Článek

„Požár zásobníku s ropnými produkty v areálu podniku AO Tamaňněftěgaz způsobil pád dronu,“ řekl TASSu mluvčí bezpečnostních složek. Podle něj se oheň rozšířil na plochu 1250 metrů čtverečních a požár dále hoří.

„V obci Volna v Těrmjukském okrese začal hořet zásobník s ropnými produkty. Požár byl zařazen do kategorie nejvyššího nebezpečí. Podle stávajících informací nejsou žádné oběti ani zranění. Nebezpečí obyvatelům obce nehrozí,“ napsal Kondratěv.

Nad obcí stoupá hustý černý dým. Plameny zachvátily několik ropných nádrží ještě za tmy.

Instagramový účet chp.crimea uvádí, že požár a výbuch způsobil útok ukrajinského dronu. „Z mostu, a dokonce i z dálnice Tavrida můžete vidět, jak hoří nádrž s ropnými produkty. Ve 02:30 zasáhl ukrajinský dron zásobník Tamaňněftěgazu,“ napsal účet. Oheň je podle něj vidět až z Kerče.

K detonaci po útoku dronu došlo podle tohoto účtu kolem 3:00 místního času, druhý výbuch následoval po vznícení ropných produktů o půl hodiny později. „Sloup kouře je vidět několik kilometrů od místa požáru,“ napsal s tím, že na místě pracuje 115 hasičů.

Podle gubernátora se daří udržet situaci pod kontrolou. Na místě zasahují hasiči i lidé z ministerstva pro mimořádné události. „Dělá se všechno možné, aby se oheň nerozšířil,“ dodal Kondratěv.

Nejde o ojedinělý případ, v posledních dnech se staly terči útoků dronů zásobníky ropy v Brjansku i v Sevastopolu.

Vesnice leží v oblasti zvané Kubáň na Tamaňském poloostrově nedaleko mostu na Krym přes Kerčskou úžinu. V Krasnodarském kraji je značné množství ruských základen spadajících pod Jižní vojenský okruh. Ten má na starosti boje na jihu Ukrajiny. Terči útoků se staly také nákladní vlaky s palivem.

Vykolejený vlak v RuskuVideo: AP

Obří požár v Sevastopolu. Na zásobník s palivem zřejmě zaútočil dron

Válka na Ukrajině

Ve skladišti ropy na jihu Ruska vypukl požár, média píší o útoku dronů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám