Hlavní obsah

Tři z ukrajinských vojáků, které předali Rusové do Maďarska, se vrátili na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z jedenácti ukrajinských válečných zajatců, které před časem předalo Rusko do Maďarska, se tři vrátili na Ukrajinu. Na sociální síti o tom informoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Podle Nikolenka tři vojáky převezli přes hranici ukrajinští diplomaté ve spolupráci s koordinačním štábem pro záležitosti válečných zajatců. Ukrajina podle mluvčího podniká kroky, aby se i ostatní ukrajinští vojáci vrátili z Maďarska na Ukrajinu.

Začátkem týdne ještě Nikolenko tvrdil, že Maďarsko drží ukrajinské vojáky v izolaci a brání ukrajinským diplomatům, aby s nimi navázali kontakt. Ukrajina poukazuje na to, že zajatci jsou jejími občany a jejich převoz do třetí země neměl být možný bez souhlasu Kyjeva.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó agentuře MTI řekl, že převoz ukrajinských válečných zajatců do Maďarska zorganizovala ruská pravoslavní církev a charitativní organizace. „Jsou svobodní, dělají si, co chtějí a stýkají se, s kým chtějí,“ řekl Szijjártó.

Ukrajinští vojáci, kteří ztratili za války blízké, nebudou muset dál sloužit

Evropa

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén se pochlubil, že o akci věděl předem. Mezi jedenácti ukrajinskými vojáky je prý většina maďarské národnosti. V Zakarpatsku žije 150tisícová maďarská menšina. Budapešť opakovaně obvinila Kyjev z utiskování maďarské menšiny v Zakarpatsku.

V ukrajinské armádě bojuje řada zdejších Maďarů. Když Maďarsko prosazuje mírové řešení konfliktu na Ukrajině, argumentuje mimo jiné také tím, že ve válce umírají i Maďaři. Budapešť proto neumožňuje vojenské dodávky přes své území Ukrajině, která se brání ruské invazi, a poskytuje jen humanitární pomoc. Premiér Viktor Orbán opakovaně zdůrazňuje, že jediným možným řešením konfliktu je příměří a následná mírová jednání.

Naloží je do vagonů? Orbán narážkou na migranty připomněl Německu nacistickou minulost

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám