Hlavní obsah

Trefa do černého. Ukrajinci vyřadili z boje několik ruských generálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda při útoku na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu měla vyřadit z boje několik ruských generálů, kteří se mají nacházet ve velmi vážném stavu. Pro Hlas Ameriky to uvedl šéf Ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z budovy velitelství ruské černomořské flotily v Sevastopolu stoupá po zásahu kouř (záběry z pátku)Video: AP

 
Článek

„Mezi zraněnými je velitel skupiny generálplukovník Oleksandr Romančuk, který je ve velmi vážném stavu. Náčelník štábu generálporučík Oleg Cekov je v bezvědomí,“ řekl pro Hlas Ameriky Budanov.

Šéf HUR dále uvedl, že seznam s devíti mrtvými a 16 zraněnými nezahrnuje zraněné „řadové vojáky“, jejichž počet se má stále zjišťovat. „Jsou to vojáci ve službě, strážní a tak dále,“ uvedl Budanov k dalším možným obětem.

Foto: Reuters, Novinky

Velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu. Vpravo před pátečník útokem, vlevo po útoku

Oleksandr Romančuk je velitelem okupantských sil v Záporožské oblasti, který byl letos povýšen do hodnosti generálplukovníka. Oleg Cekov je velitelem 200. samostatné gardové motostřelecké brigády Pobřežních sil Severního loďstva ruského námořnictva.

Budanov zároveň nepotvrdil zvěsti, že při útoku měl být zabit i velitel Černomořské flotily Viktor Sokolov. O jeho stavu podle něj ukrajinská armáda zatím nemá žádné informace.

Útok na Sevastopol

Ukrajinská armáda zaútočila na velitelství Černomořské flotily na Krymu v pátek 22. září. Útok, při kterém došlo k poškození hlavní budovy, potvrdil šéf tamní okupační správy Michail Razvožajev. Exploze byly v pátek hlášeny i z okolí vojenského letiště Belbek, které leží u Sevastopolu.

„Nepřítel zahájil raketový útok na velitelství flotily. U Divadla A. V. Lunačarského spadl šrapnel. Na místo incidentu vyrazily všechny operační složky,“ oznámil v pátek Razvožajev na svém telegramovém účtu, který zároveň vyzval, aby lidé nezveřejňovali fotografie a videa.

K útoku měla ukrajinská armáda podle záběrů pořízených přesně před výbuchem použít britské střely Storm Shadow. „Tady se musím zdržet odpovědi, myslím, že byste mi měli rozumět,“ uvedl k možnému použití těchto střel Budanov.

Ukrajinci ťali na Krymu do srdce: Zasáhli velitelství ruské Černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám