Hlavní obsah

Taková je válka, naše kluky neodsoudím, řekl ruský komentátor k uřezávání hlav Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský novinář Anton Krasovskij v obrazovém komentáři odmítl odsoudit ruské vojáky z nahrávek, na nichž je zobrazeno uřezávání hlav ukrajinským zajatcům. Prohlásil, že taková je válka. Na Twitteru na to ve čtvrtek upozornil britský novinář Francis Scarr, který pro stanici BBC monitoruje ruská média.

Foto: Profimedia.cz

Anton Krasovskij

Článek

„Ukazují nám teď staré nahrávky, které nás mají zarazit a donutit křičet ‚To jsme nebyli my. My takoví nejsme!‘. A to je pravda. My takoví nejsme. Taková je ale válka,“ říká na videu Krasovskij. Ten na sebe upozornil už loni, když jako moderátor televize RT prohlásil, že by měly být děti vnímající Rusy jako okupanty utopeny v řece.

Krasovskij byl za svá slova o topení ukrajinských dětí z obrazovky ruské televize RT stažen a šéfredaktorka s ním ukončila spolupráci. Jak ale prokazuje tweet Francise Scarra, z veřejné debaty se nevytratil.

Ruská televize přerušila spolupráci s moderátorem, který navrhoval topit ukrajinské děti

Válka na Ukrajině

Naše chlapce neodsuzuji

„Válka dělá z brutality rutinu, která se stává každodenním chlebem. Není války bez brutality. Ta nemá žádné hranice. Jestli mě ty záběry vyděsily? Samozřejmě že ano. Odsuzuji za to naše chlapce? Ne! A nikdy to neudělám. Bůh očistí všechnu tu špínu a ohavnost, surovost a brutalitu. Vyčistí to. My ale musíme vyhrát. Vyhrát za každou cenu, abychom přežili a vydrželi, “ dodal Krasovskij na nahrávce, z níž cituje britský novinář Scarr.

Otřesná videa

Dvě videa, na nichž Rusové údajně uřezávají hlavy ukrajinským vojákům, se objevila minulý týden na sociálních sítích.

Jedno se objevilo na ruských sociálních sítích 8. dubna a natočili je zřejmě žoldnéři z Wagnerovy skupiny. Uvedeno na něm je, že bylo pořízeno u Bachmutu, ale podle americké televize CNN, která o něm informovala, se nepodařilo potvrdit lokalizaci.

Vedle zničeného vozidla leží na zemi dvě těla vojáků v ukrajinských uniformách. Jeden z hlasů říká, že obrněné vozidlo zlikvidovala mina. Nad těly bez hlav se smíchem dodává: „Zabili je. Někdo k nim přišel. Přišli k nim a uřezali jim hlavy.“

Na druhém, neostrém videu, které se objevilo na Twitteru, se ruský voják pokouší nožem uříznout hlavu ukrajinskému vojákovi, který zřejmě ještě nebyl mrtev. Ukrajinská pravda uvedla, že mu řezal hlavu zaživa.

Další vojáci to komentují slovy: „Pokračuj v práci. Zlom mu páteř. Kurňa, tys nikdy neodřezával hlavu?“ Ruský voják se zakrytou tváří pak ukazuje hlavu na kameru. Říkají, že by se měla poslat ukrajinskému veliteli.

Jako islámští teroristé. Rusové se děsivým způsobem chlubí řezáním hlavy Ukrajince

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám