Hlavní obsah

Tajemný dárce koupil Kyjevu 50 tanků Leopard 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý subjekt koupil od vlámského prodejce zbraní Freddyho Versluyse 50 tanků Leopard 1, které následně daroval ukrajinské armádě. Dva z nich už přitom vyrazily ze skladu, odkud poputují do Německa a Itálie, kde budou modernizovány. Informuje o tom deník The Brussels Times.

Foto: Profimedia.cz

Německé tanky Leopard 1 na ilustračním fotu

Článek

Německé tanky Leopard 1 neznámému kupci prodal vlámský inženýr a obchodník se zbraněmi Versluys, který je má zaparkované ve skladu jedné ze svých společností OIP Land Systems.

Versluys tanky koupil zhruba před deseti lety od belgické armády, která je podle listu De Standaard prodala kvůli nedostatku místa v hangárech, a to za za 15 tisíc eur (asi 364 tisíc korun) za kus, tedy silně pod cenou.

„Tanky se nejprve zastaví v Německu a Itálii, kde budou kompletně opraveny a kde a dostanou moderní zbraňové systémy. Poté poputují na bojiště,“ potvrdil Versluys listu De Standaard.

Vojáci předvedli pandury, tank Leopard 2A4 i samohybné houfnice. Bahna nadchla přes padesát tisíc lidí

Domácí

„Bude to vše trvat poměrně dlouho. Jen samotná přeprava zabere ještě několik týdnů. Padesát tanků nenaložíte na náklaďák za pár dní,“ vysvětlil dále podnikatel.

Doložka důvěrnosti

Začátkem letošního roku chtěla tanky původně odkoupit belgická vláda, která je také plánovala darovat Kyjevu. Podle ministryně obrany Ludivine Dedonderové k tomu ale nedošlo, protože Versluys požadoval „nepřiměřenou cenu“, aniž by provedl jakékoli úpravy dnes již zastaralého tanku.

„Pracovalo se na jejich opětovném zakoupení, ale společnost nyní požaduje až 500 000 eur za vozidlo. Chápu, že práce není zadarmo, ale marže je přehnaná,“ uvedla Dedonderová. Jak ale poznamenal deník De Standaar, půl milion eur (asi 12 milionů korun) je standardní tržní cena tohoto tanku.

Nyní se ovšem objevil zájemce, kterého cena neodradila a který odkoupil rovnou všech 50 Leopardů, které prodejce zbraní ve svém skladu měl. Pokud si jinou cenu nevyjednal a zaplatil půl milionu eur za kus, celý dar Ukrajině ho vyšel na 25 milionů eur, tedy zhruba 607 milionů korun.

„V kupní smlouvě je klauzule o důvěrnosti. Toho se samozřejmě musím držet,“ vysvětlil Versluys důvod, proč nemůže zveřejnit jméno kupce.

Podle listu Brussels Times by ale mohlo jít o Německo, Dánsko nebo Nizozemsko, protože tyto tři země jsou zatím jediné, které plánují tanky Leopard 1 Kyjevu dodat.

Versluys dále uvedl, že netuší, kdy ukrajinská armáda nasadí tanky do boje proti ruským okupantům. Podle něj by to ale mohlo být klidně až příští rok, protože samotná modernizace tanku může v Německu a Itálii „klidně trvat půl roku“.

Ukrajinci se probili na okupovaný břeh Dněpru, bijí na poplach Rusové

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám