Hlavní obsah

Stovky ruských vězňů dorazily bojovat na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruskou armádu na okupované části Doněcké oblasti posílilo na pět set vězňů, kteří vstoupili do ruské armády výměnou za prominutí trestu, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják pózuje pro novináře se zbraní na vojenském náklaďáku.

Článek

Ukrajinský štáb dodal, že jednotkám vězňů velí důstojníci z orgánů dozírajících v Rusku na dodržování práva.

Trestní prapory mají v ruské sovětské armádě dlouhou tradici. Tzv. štrafbaty se nasazovaly během druhé světové války na nejexponovanější místa fronty v první linii.

Velení ruských jednotek vydalo rozkaz zabavit mobilní telefony všem mobilizovaným, kteří nově přišli na frontu, dodal štáb.

Palba po celé délce fronty

K dění na bojišti ukrajinský štáb uvedl, že za posledních 24 hodin Rusové podnikli osm raketových útoků, patnáct náletů a více než sedmdesátkrát pálili ze salvových raketometů. Po celé délce fronty pokračovala palba z děl a minometů.

Terči ostřelování se stalo přes 25 měst a obcí, přičemž ve velkých městech, jako je Charkov, Záporoží, Nikopol a Mykolajiv, byly útoky vedeny proti civilním objektům a infrastruktuře.

Rusové se podle ukrajinského generálního štábu pokusili na deseti místech o nástup, mimo jiné u Bachmutu, který se pokoušejí dobýt od začátku léta. Všechny útoky byly odraženy.

Generální štáb se nijak nevyjádřil k postupu ukrajinských jednotek, aby neohrozil probíhající operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám