Hlavní obsah

Stoltenberg v Kyjevě: Ukrajinci získávají půdu pod nohama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg ve čtvrtek nečekaně navštívil Kyjev. Na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským konstatoval, že ukrajinská armáda úspěšně pokračuje ve své protiofenzivě, zatímco ruské invazní jednotky ztrácejí pozice.

Setkání ukrajinského prezidenta a generálního tajemníka NATOVideo: Reuters

 
Článek

Stoltenberg přicestoval na Ukrajinu podruhé od začátku ruské agrese zahájené loni v únoru. Poprvé to bylo letos v dubnu. Centrála Aliance obě jeho návštěvy v Kyjevě neohlašovala předem z bezpečnostních důvodů.

Šéf NATO podle agentury Reuters prohlásil, že Ukrajinci bojující za svobodu a své rodiny postupně získávají půdu pod nohama, zatímco ruské jednotky bojují za „imperiální bludy“ Moskvy a ustupují.

„Každý metr, který ukrajinské síly znovu získají, je metr, který Rusko ztratí,“ řekl Stoltenberg.

Zelenskyj zdůraznil, že jeho země potřebuje více prostředku protivzdušné obrany proti ruským útokům. Moskva podle něj vyslala nad Ukrajinu jen za poslední noc více než 40 bezpilotních letounů Šáhid.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj

„A tak je to skoro každou noc. V podmínkách tak intenzivních útoků proti našim městům a přístavům - které jsou důležité pro globální potravinovou bezpečnost - potřebujeme odpovídající zvýšení tlaku na Rusko a odpovídající posílení našeho vzdušného štítu,“ dodal ukrajinský prezident.

Stoltenberg znova ujistil, že Aliance bude stát na straně Kyjeva tak dlouho, jak to bude potřeba, a že budoucnost Ukrajiny je v NATO. „Nyní je Ukrajina k Alianci blíže než kdy jindy,“ zdůraznil.

Dopady trosek na rumunské území jsou destabilizující

Šéf NATO se vyjádřil také k dopadům trosek ruských dronů na rumunské území poblíž hranic s Ukrajinou. Zdůraznil, že jde o „vážné, bezohledné a destabilizující incidenty“, které představují riziko i pro země, jež se rusko-ukrajinského konfliktu neúčastní.

„Nemáme ale žádné důkazy, že by šlo o úmyslný útok Ruska,“ dodal Stoltenberg. Rumunské ministerstvo obrany v minulých týdnech několikrát ohlásilo objev trosek dronů v kraji Tulcea na jihovýchodě země.

Lavrov: Je to naprostý pat, Západu chybí zdravý rozum

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám