Hlavní obsah

Rusko zahájilo po roce a půl rozsáhlou ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky podnikají poprvé po půldruhém roce rozsáhlou útočnou operaci na severu fronty s cílem ovládnout zbytek Luhanské a Doněcké oblasti. Uvedl to v noci na čtvrtek Institut pro studium války.

Následky ruského útoku na Kupjansk z 19. únoraVideo: Reuters

 
Článek

Na Kupjansk ležící v Charkovské oblasti útočí od Synkivky ruská 6. vševojsková armáda spolu s l. gardovou tankovou armádou, která vede útok po ose Tabajivka–Kruhljanka. Ty už uspěly u Tabajivky severozápadně od Svatového.

Foto: Profimedia.cz

Ruský útok v polích u Kupjansku z poloviny února 2024

Protože další jednotky – 3. motostřelecká a 144. gardová motostřelecká divize – útočí v několika směrech z linie Svatove–Kreminna, je zřejmé, že cílem je nejen Lyman na severu Doněcké oblasti, nad který od Kreminny útočí část 114. gardové motostřelecké divize, ale ovládnutí celého východního břehu řeky Oskil. Řeku překročili Ukrajinci koncem léta 2022, když vytlačili Rusy z Charkovské oblasti a od Izjumu. Další směry útoku jsou severozápadně od Kremina a po ose Makijivka–Borova.

Na ofenzivě vedené dále ve čtyřech směrech se podílejí jednotky ze Západního a Středního vojenského okruhu, ty ze Západního okruhu vedou útoky na severu oblasti.

Vzhledem k rozsahu útoku dospěl Institut pro studium války k závěru, že jde o rozsáhlejší operaci připravenou na vyšší úrovni velení. Aktuálním cílem je postup k řece Oskil od Kupjansku až po město Oskil ležící severně od Slovjansku. Dlouhodobějším cílem zřejmě je získat po dobytí Lymanu pod kontrolu úplně celou Luhanskou oblast, a hlavně si otevřít cestu k útoku na poslední dvě velká města držená Ukrajinci v Doněcké oblasti – na Slovjansk a Kramatorsk.

Dalším cílem může být znovudobytí Izjumu.

Kupjansk čelí ruskému tlaku od loňského léta a je pravidelně ostřelován.

U Kupjansku a Lymanu je to teď noční můra, přiznala ukrajinská náměstkyně ministra obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám