Hlavní obsah

Slovenský dopravce ZSSK zavedl evakuační vlaky z ukrajinského Čopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský národní vlakový dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) začíná od středy vypravovat evakuační vlaky z ukrajinského Čopu. Soupravy budou z válkou zasažené Ukrajiny jezdit do Košic, odkud mohou uprchlíci pokračovat pravidelnými spoji také do České republiky. ČTK o zavedení těchto mimořádných vlaků informovala ZSSK.

Foto: Šimon Novotný

Vlak z Čopu plný žen a dětí.

Článek

České dráhy po pozastavení humanitárních vlaků z Ukrajiny dříve v tomto týdnu ohlásily posílení svých pravidelných vlaků ze Slovenska o stovky míst navíc.

Jeden osobní vlak bude po dohodě se slovenskými ministerstvy dopravy a vnitra denně vyjíždět z ukrajinského Čopu na Slovensko dopoledne.

Pro případ, že nebudou obnoveny humanitární spoje do Česka, ZSSK zavede na zmíněné trase i další vlak, který bude z Ukrajiny jezdit odpoledne. Ukrajinci mohou na Slovensku cestovat vlakem bezplatně.

Očima dobrovolníka: Poslední vlak do Čopu

Domácí

V únoru po ruské invazi na Ukrajinu ZSSK zastavila provoz osobních vlaků do této východoevropské země.

České dráhy musely o uplynulém víkendu provoz speciálních vlaků pozastavit. Podle dostupných informací k tomuto kroku přistoupily z důvodu, že slovenská strana nemohla zajišťovat kontrolu vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám