Hlavní obsah

Situace u Kupjansku se otočila. Iniciativa je na naší straně, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na kupjanské frontě v Charkovské oblasti se podle posledních informací z ukrajinské strany začala otáčet ve prospěch Ukrajiny. Náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová v úterý uvedla, že ukrajinští vojáci v oblasti převzali iniciativu.

Foto: Rfe/rl/Serhij Nužněnko, Reuters

Ukrajinští vojáci, ilustrační foto

Článek

„Ofenziva nepřítele směrem na Kupjansk je v současnosti neúspěšná. Bitvy pokračují, ale iniciativa už je na naší straně,“ napsala Maljarová na svůj telegramový účet.

Informaci zveřejnila jen den poté, co mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj v televizním vysílání prohlásil, že ruské velení poslalo na severovýchod Ukrajiny k městům Kupjansk a Lyman nevídané množství vojáků. Podle něj se zde shromáždilo více než 100 000 vojáků, více než 900 tanků, přes 555 dělostřeleckých systémů a 370 samohybných děl.

Maljarová již v neděli přiznala, že Ukrajinci mají na této frontě velké problémy: „Na východní frontě se situace poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny po sobě aktivně postupuje na Kupjansk. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice jednotek obou stran se dynamicky mění.“

Podle ní ruské síly u Kupjansku reagovaly, jako již několikrát, na ukrajinskou iniciativu a postup na jiných místech fronty – snaží se odlákat pozornost a poutat na sebe ukrajinské vojáky.

Rusové podle ní zpanikařili kvůli ukrajinskému postupu u Bachmutu. „Protože ten, ač pozvolný, je každodenní a obsadili jsme téměř všechny dominantní výšiny v okolí města,“ napsala v pondělí Maljarová.

V úterý zopakovala, že postup ukrajinských sil u Bachmutu pokračuje: „Na jižní falanze kolem Bachmutu dnes, stejně jako všechny předchozí dny, došlo k postupu našich jednotek.“

Boje podle ní pokračovaly i na severním křídle. „Nepřítel se snaží získat zpět ztracené pozice. Naši vojáci se musejí vypořádat s hustým zaminováním a intenzivní nepřátelskou palbou,“ dodala.

Počty jak v Afghánistánu. Rusové u Kupjansku a Lymanu shromáždili obrovskou sílu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám