Hlavní obsah

Počty jak v Afghánistánu. Rusové u Kupjansku a Lymanu shromáždili obrovskou sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud nevídané množství vojáků poslalo ruské velení na severovýchod Ukrajiny k městům Kupjansk a Lyman. Shromáždilo se zde více než 100 000 vojáků, více než 900 tanků, přes 555 dělostřeleckých systémů a 370 samohybných děl.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Podle listu Ukrajinska pravda to v pondělním večerním televizním vysílání řekl mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

„Pro pochopení – na vrcholu byl počet sovětských vojáků v Afghánistánu 120 000,“ poznamenal mluvčí.

Rusové podle něj v místech soustředili výsadkové jednotky a nejlepší motorizované pěchotní jednotky a chystají se prolomit ukrajinskou obranu. „Naši vojáci drží obranu a nedovolují nepříteli, aby se chopil iniciativy,“ prohlásil Čerevatyj.

Náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová již v neděli uvedla, že se ukrajinské jednotky u Kupjansku brání postupu ruských sil.

„Na východní frontě se situace poněkud zhoršila. Nepřítel dva dny po sobě aktivně postupuje na Kupjansk. Jsme v defenzivě. Odehrávají se tu urputné boje, pozice jednotek obou stran se dynamicky mění,“ uvedla Maljarová.

„Jsou předvídatelní“

V pondělí na Telegramu napsala, že ruská taktika je předvídatelná. Ruské síly u Kupjansku podle ní reagují, tak jako již několikrát, na ukrajinskou iniciativu a postup jinde a snaží se odlákat pozornost a poutat na sebe ukrajinské vojáky.

„Jakmile se chopíme operační iniciativy a začneme postupovat vpřed, nepřítel se okamžitě aktivuje v dalších směrech, aby odvrátil pozornost a odtáhl tam naše síly. To samé se děje nyní,“ uvedla.

Rusové podle ní zpanikařili kvůli ukrajinskému postupu u Bachmutu. „Protože ten, ač pozvolný, je každodenní a obsadili jsme téměř všechny dominantní výšiny v okolí města,“ tvrdí Maljarová.

Také podle Čerevatého se Rusové pokoušejí dosáhnout alespoň nějakého úspěchu poté, co se Ukrajina chopila iniciativy u Bachmutu, uvedla CNN.

Rusové u Kupjansku postupují, přiznává Kyjev

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám