Hlavní obsah

Nastala vysoce riziková situace v záporožské elektrárně, varuje šéf MAAE

Aktualizováno

Kvůli přerušení dodávek elektřiny do Záporožské jaderné elektrárny, které zavinilo ostřelování, je situace na místě vysoce riziková a je nutné v okolí zařízení co nejrychleji ustavit ochrannou zónu. V pátek to prohlásil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Foto: Profimedia.cz

Rafael Grossi po návratu ze Záporoží

Článek

Výpadky proudu a nedostatečné personální zajištění v elektrárně podle něj „podstatně zvýšily nebezpečí jaderné havárie“.

Provozovatel ukrajinské elektrárny od jara obsazené ruskými jednotkami podle Grossiho zvažuje odstavení posledního fungujícího reaktoru, protože pravděpodobnost, že se podaří dodávky elektřiny do elektrárny obnovit, je velmi nízká.

„Elektrárna nyní nemá žádné dodávky proudu zvenčí. A byli jsme svědky toho, že i když se podaří vedení opravit, je pak znovu poškozeno. Je to zcela nepřijatelné. Tak to nemůže jít dál,“ uvedl šéf agentury OSN, která má stále přímo v elektrárně dva zástupce ze své nedávné expertní mise.

„Naléhavě vyzývám, aby ostřelování v celé oblasti okamžitě ustalo. Tato situace je neudržitelná a čím dál riskantnější,“ zdůraznil.

Podle Grossiho je nutné, aby v okolí záporožské elektrárny rychle vznikla ochranná zóna.

Úterní ostřelování poškodilo záložní elektrické vedení v největší evropské jaderné elektrárně, uvedla tento týden MAAE. Poškození jednoho ze tří záložních elektrických vedení nemělo žádný bezprostřední dopad, protože elektrárna již byla odpojena od sítě.

Ze tří záložních elektrických vedení, které spojují záporožskou elektrárnu s nedalekou tepelnou elektrárnou, je nyní jedno poškozeno a další dvě jsou odpojena. Experty z MAAE o tom informoval ukrajinský personál, který zařízení obsluhuje.

Ukrajinci zvažují uzavření Záporožské jaderné elektrárny. Nemá zásoby topného oleje

Válka na Ukrajině

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily.

Ukrajina ve středu uvedla, že možná bude muset elektrárnu odstavit, aby zabránila katastrofě, a vyzvala obyvatele v blízkých oblastech, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti evakuovali.

Širší inspekční tým MAAE byl v elektrárně od 1. do 5. září, po jeho odjezdu v areálu trvale zůstali dva zaměstnanci agentury. Výsledky inspekce MAAE zveřejnila 6. září, ve své zprávě vyzvala k ukončení bojů v areálu elektrárny a jejím okolí.

Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu.

Výběr článků

Načítám